Dubrovački SDP ministru zdravstva: 'Kad već govori da nema čarobni štapić, neka se angažira oko nacionalnih programa'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Julia Mačinković
Dubrovački SDP uputio je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka, želimo naglasiti važnost podizanja svijesti o raku koji je među vodećim uzrocima smrti u Hrvatskoj i koji prerasta u vodeći javno-zdravstveni problem, a za kojeg je potrebno pronalaziti nova rješenja za pozitivne promjene koje su nam nužne.

To je bolest koja traje 365 dana u godini, bolest koja zahtijeva promicanje mogućih načina prevencije, dijagnosticiranja i liječenja te povećanje kvalitete života oboljelih. To u ime oboljelih treba tražiti od svih, i od pojedinaca, i od Vlade, jer svaka osoba, organizacija i zajednica pojedinačno mogu dati svoj doprinos u borbi protiv raka.

Kvaliteta života osoba koje su preživjele malignu bolest nije ista kao prije bolesti, također nije usporediva ni s kvalitetom života osoba koje nisu imale iskustvo maligne bolesti. Samo oni koji vode bitku s malignom bolešću te koji su je prebrodili i pobijedili znaju s čime su se nosili tijekom svoga liječenja.

Ovom prilikom na Međunarodni dan borbe protiv raka želimo ukazati na važnost prevencije i rane dijagnoze koje su najvažniji čimbenici u borbi protiv raka te potaknuti što veći broj građana da aktivno sudjeluju u očuvanju i unaprjeđenju svoga zdravlja te ih potaknuti na preventivne preglede, odnosno da se odazovu pozivu Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

Resornom ministru poručujemo, kad već govori da ne mogu sva bolesna djeca dobiti lijekove i da nema čarobni štapić, neka se onda makar angažira u smjeru daljnjeg osnaživanja i proširivanja nacionalnih programa prevencije i ranog otkrivanja malignih bolesti kako bi se povećale šanse u dobivanju bitki sa zloćudnim bolestima.

Trebamo se kretati u smjeru da kao društvo radimo na poboljšanju kvalitete života osoba koje se dugotrajno liječe od malignih bolesti. Sredstava će za skupe lijekove i skupe medicinske procedure uvijek nedostajati zato inzistiramo na preventivi. Svatko od nas, pojedinačno ili kao zajednica, može dati svoj doprinos u borbi protiv raka kako bi se prijevremene smrti od raka smanjile.

Savjet za obrazovanje, zdravlje i socijalnu politiku

                  GO SDP Dubrovnik

Popularni Članci