Rodio se Bob Marley

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Robert Nesta Marley, poznatiji kao Bob Marley, glazbenik, pjevač, gitarist i autor s Jamajke, u svijetu najpoznatiji izvođač reggae glazbe i najzaslužnija osoba za njezinu popularnost izvan njegove rodne zemlje rodio se 6. veljače 1945. godine u malenom selu Nine Miles.

Bob Marley je bio prvi glazbenik s Jamajke koji je postigao svjetsku slavu, zahvaljujući kojoj je i najdalje dijelove svijeta upoznao s glazbenim izričajem svojstvenim samo njegovom rodnom otoku. Marleyeva glazba svijetu je približila svakodnevni težak život ljudi na Jamajci, vrlo vjerno prikazujući ne samo siromaštvo i potlačenost njegovog naroda, nego i njihovu veliku i duboku duhovnu snagu koja je zauvijek ostala njihov pokretač. Njegove pjesme o vjeri, posvećenosti i revoluciji stvorile su ostavštinu koja nastavlja živjeti ne samo u njegovoj glazbi i glazbi njegove velike reggae obitelji, nego i kroz generacije glazbenika u čitavom svijetu, čiji je rad dotakla njegova genijalnost.

Kao mladić, Marley je redovito bio izložen rasnom ismijavanju, jer je bio mješane rase, te se i sam tijekom čitavog života bavio propitkivanjem svoje rase, i rasnog identiteta općenito. Jednom je tako slavno rekao: "Ja nemam predrasude prema samome sebi. Moj je otac bio bijelac, moja majka crnkinja. Nazivaju me polu vrstom ili kako god, no ja ne naginjem ni na čiju stranu. Ja ne naginjem na crnačku stranu, niti na bijelačku stranu. Ja naginjem na Božju stranu, na stranu onoga koji me stvorio i koji je učinio da nastanem iz crnog i bijelog".

Opus njegove gazbe vrlo je bogat, a osim reggae-a uključuje i ska i rocksteady, a među brojnim hitovima najpoznatiji su 'I Shot the Sheriff', 'No Woman, No Cry', 'Three Little Birds', 'Could You Be Loved', 'Jammin', 'Redemption Song', i 'One Love'.

Bob Marley umro je 11. svibnja 1981. godine od tumora na mozgu, a njegov posthumno objavljen kompilacijiski album 'Legend' iz 1984. godine, najprodavaniji je reggae album svih vremena, s prodajom od preko 12 milijuna kopija. Također kao vjernog Rastafarijanca, Marleya mnogi smatraju prorokom te religije.

Godine 2001. Bob Marley je dobio zvijezdu na šetalištu Hollywood Walk of Fame. Iste je godine Marleyu posthumno dodjeljen Grammy za životno dijelo, a dokumentarni film o njegovom životu, film 'Rebel Music' bio je te iste godine također nominiran za Grammy.
U ljeto 2006. godine grad New York preimenovao je dio avenije Church Avenue, od dijela avenije Ramsen do istočnje 98. ulice, u istočnom dijelu Brooklyna, Bob Marley Boulevardom.

 

Popularni Članci