OSCILACIJE CIJENA Dolar pao drugi tjedan zaredom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ellie Leoni
Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je i prošloga tjedna, drugog zaredom, jer su velike oscilacije cijena dionica na svjetskim burzama navele ulagače da potraže sigurnija utočišta za svoj kapital.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,7 posto, na 96,26 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo 0,9 posto, na 110,25 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku pa je cijena eura porasla 0,6 posto, na 1,1440 dolara.

Slabljenje dolara posljedica je, među ostalim, velikih oscilacija cijena dionica na svjetskim burzama jer su ulagači pokolebani zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i poruka američke središnje banke da kani nastaviti s povećanjem kamata.

U uvjetima manje sklonosti ulagača prema riziku na dobitku su prošloga tjedna bile valute koje se smatraju sigurnijim utočištima u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak.

"U širem okruženju vlada određena nesklonost poduzimanju rizika, dok dolaru čini se ne idu u prilog oscilacije na američkim tržištima dionica", valutni analitičar u tvrtki MUFG rekao je Lee Hardman prenosi Index.hr.

Slabljenje dolara posljedica je, također, očekivanja da će Fed u idućoj godini ipak usporiti tempo povećanja kamata, ali i privremenog prekida rada dijela američkih državnih službi jer se republikanci i demokrati u Kongresu nisu uspjeli dogovoriti oko financiranja savezne vlade u idućih godinu dana.

Najveći je prijepor povezan s inzistiranjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se osiguraju sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom.

Popularni Članci