SREBRENIČKOG KRVNIKA STIGLA PRAVDA Ratko Mladić nepravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot, YouTube RT Deutsch
Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se suočio s pravdom na koju se čeka više od dva desetljeća. Nepravomoćnom presudom Haaškog suda određena mu je doživotna kazna zatvora. Riječ je o prvostupanjskoj presudi Mladiću (75) koji je optužen za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je obnašao dužnost zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS).

Govoreći o genocidu u Srebrenici, Vijeće je utvrdilo da je cilj bio uništiti bosanske muslimane u Srebrenici. Vijeće utvrđuje da zločin genocida, istrebljenja, ubojstva jest počinjen u Srebrenici, javlja Index. U nastavku izricanja presude utvrđeno je kako je optuženi imao namjeru eliminacije muslimanskog stanovništva Srebrenice. Vijeće je utvrdilo da zločini počinjeni u Srebrenici ne bi bili počinjeni na način na koji su izvršeni bez utjecaja Ratka Mladića čime je potvrđen genocid koji se tu dogodio. 

Sudac Alphons Orie pročitao je optužnicu protiv Mladića:

"Optuženi se tereti po dvije točke za genocid i pet točaka za zločine protiv čovječnosti. Optuženi je također optužen po četiri točke za kršenje zakona i običaja ratovanja, a to su nasilna djelovanja čiji je glavni cilj bio teroriziranje civila, nezakoniti napadi na civile, uzimanje taoca, optužen je također i za genocid".

Između ostalog, navedene su optužbe za genocid i progone. 


"Vijeće je utvrdilo da je veliki broj bosanskih muslimana i Hrvata ubijen u šest općina. Vijeće je utvrdilo tko su bili počinitelji u tim općinama - Foči, Prijedoru i Sanskom Mostu - i zaključilo da je postojala namjera da se eliminira hrvatsko i srpsko stanovništvo. Vijeće je odlučilo da muslimani nisu predstavljali veliki broj stanovnika na tim prostorima te stoga nije postojala namjera da se u potpunosti istrijebi neko stanovništvo", rekao je sudac Orie.

"Vijeće je utvrdilo da su mnoge žrtve zatočene i izvrgnute nehumanom tretmanu. U nekoliko logora uvjeti su bili stravični, što je dovelo do izgladnjivanja i smrti. Često su zatočenicima dopuštali odlazak na zahod samo jednom dnevno", govori sudac Orie. Zatočenici su bili premlaćivani željeznim šipkama i prisiljavani na međusobna silovanja i ostale degradirajuće zločine. Čak i djeca od 12 godina.

Sudsko vijeće utvrdilo je da su počinjeni zločini koji predstavljaju istrebljenje. Npr. 1992. policija i snage VRS-a pojavili su se sa strojnicama na ulazu prostorije 3 u logoru Keraterm. Tijekom noći u tu prostoriju, nakon što su uveli brojne zatočenike, ubačena je neka vrsta plina i nakon toga zatočenici su pokušavajući bježati ubijeni, odnosno na njih su pucali, mnogi su poginuli, piše Index.

Utvrđeno je i kako je Ratko Mladić izdavao naređenja na osnovu kojih je sastavljen Udruženih zločinački pothvat s ciljem da se muslimani i Hrvati s područja Bosne i Hercegovine potpuno uklone. Jednako tako, Vijeće je utvrdilo kako je Mladić neposredno sudjelovao u operacijama Udruženog zločinačkog pothvata.

Tijekom izricanja presude, Mladiću je i pozlilo te je utvrđena stanka koja je trajala 30 minuta. Po završetku stanke, Mladić je tražio da se skrati iščitavanje presude i izvrijeđao suca te je udaljen iz sudnice te je smješten u susjednu prostoriju odakle mu je omogućeno audio i video praćenje izricanja presude. Inače, ovo je prva odobrena pauza tijekom izricanja presude u povijesti Haaškog suda. Prema srpskim medijima, Ratko Mladić ima problema s tlakom.

Nakon razmatranja svih činjenica i dokaza, Vijeće utvrđuje da Mladić nije kriv za prvu točku genocida u sedam općina, ali je kriv za sudjelovanje u Udruženom zločinačkom pothvatu po točkama: genocid (Srebrenica), zločin protiv čovječnosti, ubojstvo, deportacija, nehumano djelo prisilnog premještanja, kršenje običaja i zakona ratovanja, uzimanje talaca. Za zločine koje je počinio, Vijeće osuđuje Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Popularni Članci