ODLUKA EUROPSKOG SUDA PRAVDE: 'UBER je tvrtka koja pruža usluge autoprijevoza, moraju poštivati ista pravila kao i taksi prijevoznici'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
U presudi koja će imati dalekosežnih posljedica na usluge prijevoza u EU, Sud Europske unije (ili Europski sud pravde, ECJ) odlučio je da je Uber kompanija koja pruža usluge prijevoza zbog čega mora biti podložna strožoj regulativi i pravilima licenciranja koja se odnose i na taksi prijevoznike, piše Guardian.

Ova se odluka primjenjuje na području cijele EU, a slučaj je na sud došao nakon podizanja tužbe taksi prijevoznika u Barceloni.

Uber je do sada nijekao da je transportna tvrtka, već tvrtka koja se bavi "kompjutorskim biznisom", zbog čega se na njih ne bi trebala primjenjivati iste odredbe kao i za taksi prijevoznike, već direktiva koja se bavi online poslovanjem.

 - Usluga posredovanja čiji je cilj preko smartphone aplikacije, za novčanu naknadu, povezati vozače koji nisu profesionalci i koji koriste vlastito vozilo s osobama koje žele obaviti putovanje u gradu, mora se smatrati kao inherentno povezano s uslugom transporta. Sukladno tome, mora se i klasificirati kao "usluga u području transporta (prijevoza) u skladu sa zakonodavstvom EU.

Posljedično tome, takva usluga nije obuhvaćena slobodom pružanja usluga općenito, kao i direktivom o uslugama na unutrašnjem tržištu i direktivom koja regulira online poslovanje - zaključio je Sud, a prenosi Jutarnji.

Popularni Članci