OPASNOSTI KOJE VREBAJU Stvari koje vam nitko neće kazati kad se ukrcavate na kruzer

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Norovirusi, žohari, razne infekcije, sve to su opasnosti koje vrebaju na putnike kad se jednom ukrcaju na kruzere.

Tako barem tvrdi Tara C. Smith, profesorica epidemiologije na Kent State University, koja je napisala kolumnu za NBC News. Primamljive rute, razgledavanje 'bisera Mediterana', skandinavskih fjordova ili egzotičnih otoka, pet obroka uključenih u cijenu, bazeni, fitness dvorane, kina, barovi, kazališne predstave – sve to je razlog zašto mnogi vole godišnji odmor provesti na ovim plovećim hotelima, prenosi Express

No, stručnjakinja za mikrobiologiju i infektivne bolesti prof. Smith, vidi problem u tome što su na kruzerima tisuće ljudi koji se kreću na relativno malom zatvorenom prostoru. To je i razlog zašto se često javljaju epidemije norovirusa, escherichiae coli, raznih respiratornih infekcija koje uključuju povišenu temperaturu, ali i vodenih kozica i ospica.

"Sve to mi nimalo ne zvuči kao zabava na godišnjem odmoru", kaže Smith i kaže da to i nije baš nekakva tajna. Jer ovih dana inspekcija iz Centra za bolesti i kontrolu prevencije koja je obišla kruzer 'Carnival Fantasy', dala je jednu od najgorih sanitarnih ocjena koju su ikad dobili. Carnival Corp & PLC, u svojem vlasništvu ima 26 kruzera i 'Carnival Fantasy' je jedan od njih. U 2018. godini korporacija je imala prihod od 19.000.000.000 dolara. Razlog zbog čega su ove bolesti tako često prisutne na kruzerskim putovanjima je problem čišćenja brodova. "Kruzere je doista jako teško dezinficirati kad se na njemu jednom pojavi norovirus. Riječ je o crijevnom virusu koji uzrokuje povraćanje, proljeve i povišenu temperaturu, a traje obično tri dana. 


Popularni Članci