Politico javlja: Sutra će se objaviti početak pregovora s BIH za ulazak u Europsku uniju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dejan Rakita/PIXSELL
Bosna i Hercegovina trebala bi započeti pregovore o pristupanju EU-u. Europska komisija bi trebala vijest objaviti u utorak, utirući put zemlji da konačno postane članica Unije, piše Politico.

EU je Bosni dodijelio status kandidata u prosincu 2022. Europska komisija sada će susjednoj zemlji dati pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, rekla su za Politico dva dužnosnika EU-a i jedan diplomat EU-a.

Ukrajina i Moldavija također bi trebale krenuti korak dalje u procesu proširenja.

Europska komisija u utorak će predložiti tzv. pregovaračke okvire koji određuju smjernice i temeljna načela njihovih pristupnih pregovora. Zatim je na zemljama EU-a da raspravljaju o tim tekstovima. Diplomati i dužnosnici EU-a upozoravaju da se dogovor između 27 europskih prijestolnica, koji je potreban za službeni početak pregovora, vjerojatno neće dogoditi prije europskih izbora u lipnju.

Za neke zemlje EU-a, uključujući Austriju, bilo je od vitalnog značaja da napredak u Ukrajini i Moldaviji ide ruku pod ruku s napretkom u budućem pristupanju Bosne i Hercegovine.

Sljedeći korak sada je da čelnici EU-a raspravljaju o preporuci za BiH na svom sastanku u Bruxellesu sljedećeg tjedna, javlja Politico.

Popularni Članci