PREDVIĐANJA ZA NAREDNIH STO GODINA Razina mora će porasti, potopit će cijelo područje doline Neretve, pod vodom i Dubrovnik

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: f-tours.com
Nedavni UN-ov izvještaj o stopi zagađenja Zemljine atmosfere naveo je kako je prošle godine čovječanstvo, ne samo povećalo razine CO2 na najviše u ljudskoj povijesti, nego je to činilo brže nego ikada.

Uz takve trendove i lobiranje naftnih, plinskih i kompanija koje zarađuju na ugljenu, pri čemu ulažu milijarde eura i dolara u promoviranje daljnjeg korištenja fosilnih goriva, svijet je sve dalje od toga da se u ovom stoljeću spasi od globalnog zagrijavanja goreg od 2°C koliko su nacije svijeta dogovorile Pariškim klimatskim sporazumom, piše Express.

Kamoli da se zaustavi na 1,5°C, što je predloženo kao posebno ambiciozan cilj. Kako sada stvari stoje, i prema čak i optimističnim predviđanjima, svijet će do 2100. ovakvim tempom biti topliji za 3°C. Najnoviji članak objavljen na ovu temu u Proceedings of the National Academy of Sciences of the U.S.A. navodi da će po takvim scenarijima razina mora diljem svijeta do kraja stoljeća porasti za između 4,3 i 9,9 metara u odnosu na prosjeke prije nego drastičnih promjena diljem Zemlje uslijed klimatskih promjena. Samo pet godina otkako se u službenim predviđanjima čak i rast mora od 1,5 metara smatralo ekstremnim prognozama, odjednom ispada da su i umjerena predviđanja nekoliko puta gora od toga.

Što se Hrvatske tiče, već i uz rast razine mora od samo jedan ili dva metra, sve rive na Jadranu su poplavljene. U slučaju rasta od 4 metra, po Jadranu je poplavljena i skoro svaka stara gradska jezgra. 

Najranjivije područje svakako je dolina Neretve.  U slučaju rasta morske razine od četiri metra, nestaju Opuzen, Metković i Ploče, Čapljina dobiva svoju rivijeru. No, more se tu ne zaustavlja i potopljena biva i Čapljina, more zapravo prodire do pola puta do Mostara, poljoprivreda je odavno nemoguća. Stradali bi i Ston te najnaseljeniji dijelovi svih hrvatskih otoka.

Rast mora potopio bi i povijesnu jezgru Dubrovnika, a potopljen bi bio i Cavtat te područje Župe dubrovačke, donosi Express.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Popularni Članci