Prezentiran bogat turistički potencijal i nadolazeće manifestacije u Općini Ravno

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tz Dubrovnik
U Hotelu Stanica u Ravnom u subotu je upriličen susret novinara i ugostitelja, uz degustaciju starih popovskih jela pirjana i ćeškeka te domaćih vina.

Prigodnom su prezentacijom, pod nazivom Ravno – novi turistički izazovi, predstavljene nadolazeće manifestacije: Ravanjski ljetni dani kulture od 30.5.-20.6. 2019. te Ravanjski bronzin 26. 10. 2019. na blagdan sv. Mitra.

Ravanjski ljetni dani kulture 2019., koji započinju obilježavanjem dana oslobođenja Ravnoga, obogaćeni su nizom kulturnih sadržaja. Po knjizi Sjahali kićeni svatovi autora Stanislava Vukorepa, u režiji Ante Vlahinića, bit će uprizoreni ravanjski svadbeni običaji. U zanimljivom etno kutku Ravnoga zvanom Gišino guvno, djeca će uživati u pričama rezerviranim samo za njih. Ravnjanima, poznatim kao vrhunski zidari i klesari, pružit će se prigoda sudjelovanja u edukacijskoj radionici izgradnje suhozida. Za glazbene će se trenutke pobrinuti Kulturno umjetničko društva Pajo Kolarić iz Osjeka.

Na blagdan sv. Mitra 26. listopada bi se Ravanjskim bronzinom od zaborava otrgnula stara jela: pirjan, ćeškek, uštipci, sir torotan te domaća slanina. Crkva sv. Mitra, koja je nacionalni spomenik, datira iz 1320. godine i jedina je u cijelosti sačuvana crkva iz pred turskog razdoblja.

Prezentiran je također bogati turistički potencijal Općine Ravno kroz još neotkrivena mjesta opečaćena životom od drevnih Ilira, preko Rimljana, slavenskoga doba i povijesnih činjenica . Mnoštvo sakralnih objekata, nekropola stećaka, remek djela popovskih zidara, uz špilju Vjetrenica i biciklističke staze, dodatno su obogaćenje turističkih sadržaja.
Nakon kraćega odmora u gostionici Zavala, sudionici susreta su u selu Češljari imali priliku vidjeti poplavljeno Poselje, zapravo fenomen prirodnih puhaljki koji se na tom mjestu događa u iznimnim, rijetkim prilikama. Taj se fenomen ne događa svake godine.

Susret je završen dolaskom kod obitelji Burum gdje su posjetili etno muzej opremljen vrlo bogatim etnološkim eksponatima.

Popularni Članci