PROCURILI NOVI DETALJI Uber optužen za krađu poslovnih tajni

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Sudac koji nadgleda tužbu Googleove kompanije Waymo protiv Ubera učinio je javnim pismo koje je napisao odvjetnik bivšeg Uberovog zaposlenika, a u kojem se tvrdi da je posebna grupa zadužena za sigurnost u Uberu hakirala računala konkurentskih firmi, krala podatke i snimala privatne razgovore rivala.

Telegram prenosi kako je autor pisma odvjetnik Richarda Jacobsa, bivšeg Uberovog menadžera, a napisano je još u svibnju i poslano odvjetniku koji zastupa Uber i koji obrađuje pritužbe zaposlenika.

Glasnogovornik Ubera je novinarima Business Insidera rekao da kompanija još nije potvrdila tvrdnje iz pisma.

“Još nismo potkrijepili sve tvrdnje iz pisma, niti išta vezano uz slučaj s Waymom, naše novo vodstvo jasno je reklo da će nastupati otvoreno, iskreno i pošteno”, rekao je.

Jacobs je otpušten u travnju, a njegov odvjetnik tvrdi da je razlog otpuštanja to što je njegov klijent odbio sudjelovati u aktivnostima koje je smatrao neetičnim i nelegalnim. Jacobs u pismu detaljno opisuje te aktivnosti, koje je, tvrdi, izvodio odjel unutar Ubera pod imenom Threat Operations.

Ta se grupa, stoji u pismu, redovno bavila prijevarom i krađom. Na primjer, navodi se da su između 14. i 16. prosinca nezakonito infiltrirali u jednu grupu na WhatsAppu i od tamo prikupljali informacije. Jacobs je, tvrdi odvjetnik, na to upozoravao, ali je ignoriran.

Ukratko, pismo optužuje Uber za hakiranje mreža kompetitora, krađu dijelova koda koji su im omogućavali da prate njihove aktivnosti te krađu drugih podataka. Osim toga, Uber je navodno hakirao u baze podataka taksi kompanija koje su sadržavale podatke o vozačima, s ciljem da te vozače regrutira u Uber. U pismu se kompanija optužuje i za postavljanje naprava za prisluškivanje u hotelima u kojima su odsjedali šefovi konkurentskih kompanija, i to, navodno, na naredbu bivšeg direktora Travisa Kalanicka.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Popularni Članci