NA PRVI POGLED DVA NESPOJIVA SVIJETA Nećete vjerovati kolika je povezanost Konavoki i Navaho Indijanki

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: HRT
U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt nesvakidašnja izložba, koja otkriva kulturnu baštinu čije su poruke utkane u vezove i tkanine.

Na prvi pogled to su dva nespojiva svijeta i dvije različite kulture, no žene iz Konavla i Navaho Indijanke povezuje univerzalna svijest da se i vezovima i tkaninama, i u njih utkanim simbolima, prenosi i čuva tradicija, vjerovanja, kako to i pokazuje izložba Utkane poruke, koju je organiziralo Hrvatsko-američko društvo prijateljstva.

Projekt smo osmislili u suradnji s Muzejom Američkih Indijanaca u Washingtonu i dogovorili smo da ćemo tematski povezati situaciju u Hrvatskoj s onom u Americi - tradiciju, očuvanje baštine i korištenje autohtonih motiva u modernom izričaju,  objašnjava predsjednica Hrvatsko-američkog društva prijateljstva Marina Ljubičić za HRT.

Kao što Dubrovkinje imaju nakit, tako je kod Konavoka to vez - i to svileni vez kroz koji na svoj način izražavaju osobnosti, posebnosti područja na kojem žive te tradiciju,  objašnjava voditelj projekta Goran Stojanović.

Važnost čuvanja baštine globalno se promiče - Amerikanci su ponosni na svoje tkalje iz naroda Navaho, dok je umijeće izrade konavoskog veza naših čuvarica tradicije uvršteno na UNESCO-ov popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Više pogledajte ovdje.

Popularni Članci