TOPI SE LED NA GRENLANDU Prema predviđanjima NASA-e, među prvima će potopljen biti Dubrovnik

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
NASA je napravila novi alat za predviđanje koji će gradovi biti potopljeni zbog topljenja ledenjaka izazvanog globalnim zatopljenjem, piše Evening Standard. 

Taj alat je otkrio da je London među gradovima koji će biti zahvaćeni zbog topljenja leda na Grenlandu. Iz istog razloga mogao bi biti potopljen i Dubrovnik, stoji u dokumentima koji prate istraživanje.

Znanstvenici su u "formulu" stavili učinak Zemljine gravitacije i njezine rotacije kako bi predvidjeli kako će se voda "redistribuirati" diljem svijeta.  - Alat za svaki grad daje jasnu sliku koji ledenjaci su od posebne važnosti - kazao je BBC-ju jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da od topljenja velikih ledenih površina na zapadnom dijelu Grenlanda u Europi trebaju strahovati, uz London i Dubrovnik i Tromso, Oslo, Atena, Sirakuza, Marseille, Gibraltar i Brest.  Znanstveni podaci pokazuju da je topljenje ledenjaka imalo utjecaja na rast razine mora tijekom 20. stoljeća, a u 21. stoljeću se to taj utjecaj još povećao, donosi Večernji list.


Popularni Članci