Tražilo se mjesto više za kušanje dubrovačkih delicija u američkom restoranu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: RIT
Amerikanka Michaela Bleier, studentica sveučilišta RIT, provela je jesenski semestar 2017./2018. godine na kampusu RIT-ja u Dubrovniku. Dubrovnik su posjetili i njezini roditelji koji u Rochesteru, SAD vode restoran. Svi su bili toliko oduševljeni lokalnom kulturom i gastro ponudom da su u svojem restoranu organizirali „Večer u Dubrovniku“ i posluživali dubrovačka jela. Gosti su bili oduševljeni, a restoran rasprodan tu večer.

Studiranje u inozemstvu je nezaboravno iskustvo za svakog studenta koji se odluči proširiti svoje obzore izlažući se drugačijoj kulturi življenja. Takav je slučaj bio i za Amerikanku Michaelu Bleier, studenticu sveučilišta RIT u Rochesteru, SAD, koja je provela jesenski semestar studirajući na dubrovačkom kampusu RIT Croatia.

Po povratku u Ameriku, Michaela je bila prepuna pozitivnih dojmova i želje da promovira Dubrovnik i Hrvatsku u svojoj zajednici. Iskustvo o destinaciji može se prenijeti na bezbroj načina, a Michaela je svoje iskustvo odlučila prenijeti kroz hranu te je u obiteljskom restoranu Caledonia Village Inn, nedaleko od Rochestera, organizirala svojevrstan gastronomski hommage pod nazivom „Večer u Dubrovniku“.

Večera se održala 24. siječnja, a na meniju su se našle razne domaće delicije, od crnog rižota, mušula na buzaru, do hobotnice i škampi sa žara, ali i neka jela iz bosanske kuhinje, poput popularnih ćevapa. S obzirom na slikovitu promociju preko socijalnih mreža, postera i letaka, restoran je te večeri bio pun, a kako nam javlja Michaela, gosti su bili više nego oduševljeni delicijama.

Prema informacija koje smo dobili, Michaeli Bleier je boravak u Dubrovniku bio nezaboravno iskustvo. Tijekom jesenskog semestra, imala je priliku upoznati nove prijatelje, ljepote i povijest Dubrovnika i okolice, ali i ostalih dijelova Hrvatske i regije. S obzirom na njenu poveznicu s turizmom kroz obiteljski restoran, ne čudi činjenica da je hrana bila jedno od njenih najvažnijih iskustava. Skupljala je recepte, uživala u isprobavanju novih okusa, i vratila se u Ameriku sa velikim poštovanjem prema kulturi življenja i povijesti ovog dijela Europe. Također je presretna što je bila u mogućnosti kroz gastronomski doživljaj podijeliti svoje iskustvo Hrvatske sa ljudima koji možda još nisu posjetili našu zemlju.

RIT Croatia izvrstan je odabir za mlade ljude koji žele studirati u dinamičnome međunarodnom okruženju. Kao međunarodni kampus američkog sveučilišta, RIT Croatia privlači studente iz Hrvatske i iz cijelog svijeta. U prosjeku, tijekom akademske godine, na našim kampusima boravi oko 30 posto studenata koji dolaze iz inozemstva.

Popularni Članci