TRUMP MOŽE POKRENUTI ATOMSKI RAT KAD GOD TO ODLUČI Svoj gnjevni tweet mogao bi podebljati lansiranjem nuklearne bojne glave

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot, RTL
Američkog predsjednika moglo bi zaustaviti tek pokretanje 25. amandmana koji govori o njegovoj smjeni, no dok papir dođe potpredsjedniku na potpis, rakete bi već mogle biti u zraku

U posljednjim danima administracije Richarda Nixona, kad je predsjednik pao u depresiju i počeo obilato piti, njegov je ministar obrane rekao činovnicima Pentagona da mu jave prije no što stisnu neki gumb i pokrenu nuklearni napad prema predsjednikovom naređenju.

Četiri desetljeća kasnije, mnogi su zabrinuti da bi i predsjednik Donald Trump argumentaciju nekog svog gnjevnog tweeta podebljati lansiranjem rakete s nuklearnom bojevom glavom. No, ako je vjerovati autoru nove knjige o sustavu lansiranja nuklearnog oružja, danas ništa ne priječi Trumpa da iznenada pokrene nuklearni napad kad mu to padne na pamet. Naime, sustav je namjerno napravljen tako da djeluje čim predsjednik izda naredbu.

Sustav je napravljen tako da četiri minute nakon što predsjednik izda naredbu prva interkontionentalna balistička raketa izađe iz silosa, objašnjava Garrett Graff, autor knjige “Raven Rock: The Story of the U.S. Government’s Secret Plan to Save Itself -- While the Rest of Us Die”, a prenosi International Business Times. Anegdota o Nixonu posebna je stoga što je to bilo jedini put u povijesti Sjedinjenih Američkih Država otkako postoji nuklerno naoružanje da je američki predsjednik imao neka ograničenja prilikom odlučivanja o pokretanju nukelarnog napada, kaže Graff. One koji poznaju kako sustav funkcionira s pravom je zabrinula mogućnost da prst na obaraču drži predsjednik poznat po tome da prvo djeluje a tek potom razmišlja o mogućim posljedicama svog djela. Mnogi su se ponadali da postoji neki osigurač koji bi Trumpa spriječio u nakani da na Sjevernu Koreju sruči "bijes i vatru kakvu svijet još nije vidio". Loša vijest za optimiste glasi: Trumpa nitko i ništa ne može zaustaviti. Dapače, predsjednikova naredba da se započne nuklearni napad jedna je odluka koja ne iziskuje odobrenje druge osobe. Na nuklearnim podmornicama i u skladištima raketa dva časnika moraju odobriti lansiranje.

Predsjednik se pak samo mora savjetovati s vojnim vrhom. No, konačna odluka je na njemu i samo njemu. Ne treba mu ničije odobrenje. Štoviše, čitav je sustav osmišljen tako da između predsjednika i lansiranja raketa stoji što manje prepreka. - Ovaj je sustav osmišljen u vrijeme Hladnog rata. Taje je sustav trebao omogućiti brz odgovor na napad desetaka tisuća sovjetskih raketa. Strateški je nemoguće da na taj način danas zaratimo s Rusijom, a ni geopolitički scenarij da uđemo u takav sukob sa Sjevernom Korejom nije baš vjerojatan, tvrdi Graff.

Danas Trump ne bi pritiskao crveno dugme; više je riječ o vizualnom vodiču s unaprijed definiranim vrstama nuklearnih napada i ciljeva, na kojem predsjednik može birati rat poput jela iz jelovnika. Doslovno prstom pokažeš kakav rat želiš - poput slika ćevapa s pomfritom i ajvarom, lignji s restanim krumpirom ili miješanih pizza u jadranskim restoranima. Demokrat Ed Markey i republikanac Ted Lieu zatražili su da se predsjedničke ovlasti ograniče tako da se rakete mogu lansirati tek kao odgovor na nuklearni napad na SAD, ili kad Kongres objavi rat u kojem je dopuštena uporaba nuklearnog naoružanja. No, njihov zahtjev skuplja prašinu u ladicama kongresnih odbora još od siječnja. Oni koji se boje da bi Trump mogao pokrenuti nuklearni rat trenutno se najviše pouzdaju u 25. amandman koji kaže da ukoliko predsjednik ne može ispunjavati svoju dužnost, moraju ga zamijeniti potpredsjednik i najviši dužnosnici Bijele kuće. Znači, zaigrati na kartu da je predsjednik - lud. No i za to treba vremena. Pa bi se moglo dogoditi da dok potpredsjednik Pence potpisuje aktivaciju 25. amandmana, nuklearne rakete već budu u zraku.

Izvor: vecernji.hr

Popularni Članci