'Tisuću bazena za Hrvatsku'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: novilist.hr
Sudeći po izjavama ministra turizma, Veljka Ostojića, svi ugostitelji koji bi uz objekte za turističku namjenu gradili bazene dobili bi bespovratni poticaj od 50 000 kuna. U čemu je kvaka?

 

Skoro polovicu od ukupnog troška izgradnje bazena, vlada Zorana Milanovića pokrila bi u cilju unapređenja turizma i produljenja turističke sezone. Naime, ministar Ostojić javnosti je najavio provedbu Strategije razvitka turizma do 2020. godine koja teži austrijskom stilu, a uključuje spomenuti poticaj, no i optimizaciju zakonodavnog okvira koja se prvenstveno odnosti na izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o pružanju usluga u turizmu, Zakona o turističkim zajednicama, te Zakona o turističkom zemljištu.

Pitanje koje se nameće su svakako uvjeti pod kojima bi turističkim djelatnicima Vlada tako nesebično darovala poticaj. Jedan od uvjeta je veličina: bazen će morati biti velik minimalno 30 četvornih metara. Za takav tip trenutno treba građevinska dozvola, no ministar obećava izmjenu koja bi dopustila da za bazene površine do 50 kvadratnih metara spomenuti dokument ne bude potreban. Drugi uvjet je da izgradnja bazena služi vlasnicima apartmana i hotela u svrhu unapređenja poslovnih rezultata. Za izgradnju bazena u privatne svrhe Vlada ne nudi nikakav poticaj. Na kraju, kvaka je i u tome da sama izgradnja klasičnog bazena ne iziskuje velike troškove, no dodatni sadržaji to svakako nadoknade. Naime, slapovi, protustrujni sustav, tuševi i ostalo mogu stajati i do nekoliko desetaka tisuća kuna što bespovratni poticaj čini manje značajnim.

Za ovakav program Ministarstva turizma i Ministarstva poduzetništva i obrta, koji bi trebao krenuti početkom sljedeće godine, trenutna Vlada morat će izdvojiti oko 10 milijuna kuna što znači da bi Hrvatska do ulaska u EU imala oko 200 novih bazena. Do kraja mandata Milanovićeve vlade, to bi iznosilo oko tisuću novih bazena. Otprilike desetina novih bazena gradila bi se ispred dubrovačkih apartmana i obiteljskih hotela. Milan Perić, dubrovački pročelnik za turizam, izjavio je da je ovakav potez veliki plus, bez obzira na blizinu mora zbog koje će nekolicina gradnju bazena proglasiti bespotrebnom. Naime, radi se o produljenju sezone koja bi posebice Dubrovniku uistinu značila mnogo.

Više detalja o prijavi za natječaj znat će se od 15. siječnja 2013. godine.

Popularni Članci