PREDSTAVLJENI 'MIRISI BOŽIĆA' Konavle postaju zimska destinacija, posjetitelji će imati što vidjeti, osjetiti, doživjeti i kušati

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Program 'Mirisa Božića u Konavlima', manifestacije koja se organizira u cilju promocije običaja, tradicije i ukupne ponude ruralnog turizma Konavala, danas je predstavljen uz brojne novitete. Riječ je o jedanaestoj po redu manifestaciji koja je najavljena s nešto izmjenjenim konceptom u odnosu na prethodne godine.

Mirisi Božića, u organizaciji Agroturizma Konavle, održat će se od 23. do 30. prosinca, a tajnica Agroturizma Jelena Gale Pregelj najavila je kako će se i dalje pripremati neizostavna zelena menestra koja je jedan od zaštitnih znakova Mirisa Božića uz kušanje vina s naglaskom na kulturu i baštinu Konavala. 

- Ove godine okrećemo novu stranicu i ulazimo u novu fazu poslovanja koja će biti vjerujemo uspješnija nego prethodne. Manifestaciju ćemo predstaviti više kao tržišnu koja je usmjerena turistima u postsezoni, a značajnija sredstva ćemo uložiti na promidžbu Konavala kao zimske destinacije. Po prvi put ćemo uključiti privatne iznajmljivače smještaja tako da će turističke agencije dovoditi ljude koji će boraviti u Konavlima gdje, u tom periodu, imaju što kušati, vidjeti i upoznati se s našom kulturom i baštinom - pojasnila je Gale Pregelj dodavši kako su novosti infokućica u Čilipima i 'storytelling', pričanje živopisnih priča s autentičnih lokacija. Osim toga, Dani konavoske zelene menestre trajat će tri, umjesto dva dana, a samoj manifestaciji priključio se i još veći broj agroturizama. 

Ivo Mujo, član Agroturizma Konavle, najavio je kako će ove godine biti 24 poste što je do sada najveći broj.

- Posjetitelji će imati što vidjeti, osjetiti, doživjeti i kušati. Vrata će otvoriti osam agroturizama koji će ponuditi zelenu menestru uz živu glazbu i zagarantirano lijepu atmosferu, a bit će otvoreno šest vinarija. Osim doživljaja hrane i pića, tih dana bit će otvorena arheološka zbirka u Samostanu svetog Vlaha u Čilipima, Zavičajni muzej u Konavlima, Sokol Grad, a u subotu i nedjelju nastupit će KUD-ovi ispred Samostana u Pridvorju - najavio je Mujo kao i sajam koji će se održati u subotu i nedjelju u Pridvorju gdje će proizvođači iz Konavala i Slavonije predstaviti autohtone proizvode.

Govoreći o pripovjedačima priča, Mujo je pojasnio kako će biti na četiri mjesta: rimski mitrej, tunel u Mihanićima, Pištin mlin u Ljutoj te u kući Rilović.

- Svatko tko se odluči doći u Konavle imat će pregršt događanja, očekuje nas lijepo vrijeme i veliki broj posjetitelja - poručio je Ivo Mujo dodavši kako je zatvaranje manifestacije uoči Stare godine u Čilipima uz after party 'Sve još miriše na nju' aludirajući na zelenu menestru.

Tajnica Agroturizma Konavle prisjetila se kako je manifestacija, od samog začetka, prošla kroz nekoliko faza. U početku bila je to najveća kolenda u Hrvatskoj s ciljem povezivanja lokalnih agroturizama. Nakon toga, uslijedila je petogodišnja faza koju je obilježila zelena menestra uz kušanje vina.

Popularni Članci