ANALIZIRALI SMO! Hoće li Dobroslavić ostati bez većine u Skupštini i koji su mogući scenariji

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Političari vrlo često vole naglašavati kako nisu trgovci, no još češće se u političkim kuloarima pojavljuju informacije koje takvim tvrdnjama ne idu u prilog.

Neke od njih su se pojavile nakon prošlih lokalnih izbora kad je povučeno pitanje zašto je HDZ išao na koaliciju koja će im osigurati 16 ruku u Gradskom vijeću, premda bi samo s DDS-om odnosno samo s DUSTRA-om imali dovoljnih 13. Tada se u političkim krugovima počelo šuškati kako je DDS uvjetovao potporu HDZ-u u Županijskoj skupštini time da postane dio koalicije u Gradskom vijeću.

Koalicija na razini HDZ-DDS je pukla na prošlog sjednici Gradskog vijeća, o čemu je Dubrovački dnevnik prvi pisao, a razlog su navodno neslaganja oko čelnog mjesta Lokruma, kao i nesuglasice oko vodstva Komunalnog odjela pri Gradu Dubrovniku. S obzirom na pucanje koalicije koju je službeno obznanio Mato Franković prije rasprave oko točke dnevnog reda koja se tiče usklađivanja Statuta Grada sa zakonom 'Lex šerif' prema kojemu Gradsko vijeće više ne može 'rušiti' gradonačelnika, prve promjene su se počele događati po pitanju Upravnog vijeća javne ustanove Rezervat Lokrum.

Kako Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje, u Upravnom vijeću Lokruma više neće sjedati DDS-ovi Pero Vićan i Mario Wokaunn koje će zamijeniti HDZ-ovac Andrej Drobac i Nikolina Korać bliska Mostu koja se 2013. godine našla na listi Hrvatskih laburista na lokalnim izborima. Odluka bi trebala biti donesena na sutrašnjoj sjednici Upravnog vijeća.

Ako se u obzir uzme spekulacije kako je DDS HDZ-u uvjetovao većinu u Županijskoj skupštini koalicijom u Gradskom vijeću, postavlja se pitanje hoće li DDS raskinuti koaliciju s HDZ-om na županijskoj razini, s obzirom na najnovija događanja na gradskoj.

Opcija preslagivanja većine u Županijskoj skupštini je moguća. Podsjetimo, koalicija HDZ-HSLS-HSP AS- HSU ima 19 vijećnika u Skupštini, a potrebnu većinu od 21 vijećnika čine s Vićanovim DDS-om. Ako bi HDZ-ova koalicija ostala bez Vićanove podrške, lako bi moglo doći do preslagivanja s obzirom na to kako Most ima 11 vijećnika u Skupštini, SDP šest, a HNS dva vijećnika. Uz Vićanova dva vijećnika, došli bi do brojke od 21 ruku u Skupštini te bi tako župan Nikola Dobroslavić ostao bez većine u Vijeću.

Kako Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje, do preslagivanja (zasad) neće doći te bi se na sutrašnjoj Županijskoj skupštini DDS-ovi vijećnici trebali normalno pojaviti, a postojeća koalicija bi prema neslužbenim informacijama trebala opstati.

Popularni Članci