BARIKADE NA KOBAŠU MOGLE BI BITI KOBNE Zar nitko nema sluha za pionira nautičkog turizma? (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Čitatelj
Michael Schumacher na Kobašu je jeo zubaca, Kevin Spacey igrao na boća i tu slavio rođendan, Silvio Berlusconi 'gušio' se u kamenicama, Roman Abramovič uživao u kobaškim ježima... Samo su neke od priča mještana ovog predivnog kanala u stonskoj uvali.

Kobaš kao posebno mirna luka za nautičare postao je prije više od 40 godina prvo gastronomsko nautičko odredište južnog Jadrana, a nedavno je bio tema nacionalnih medija kada se izvještavalo o požaru na jahti koja je potonula što je izazvalo zabrinutost mnogih zbog straha od curenja nafte iz spremnika što bi stvorilo zagađenje mora. Požar je uz velike napore ugašen, jahta je u potpunosti izgorjela i potonula, no moglo je biti i znatno gore. Bez pretjerivanja, ali požar se mogao proširiti znatno više pa i na kopno što bi izazvalo katastrofu ogromnih razmjera posebno zbog neprohodnog vatrogasnog puta.

Naime, do uvale se moglo ranije doći samo barkom, ali prije osam godina probijen je put za dolazak do nekolicine kuća što je ujedno i vatrogasni put te cesta do trafostanice. Problem navedenog puta su nabacani balvani koji već mjesecima stoje poput barikada.

Čitatelj, čiji su podaci poznati redakciji, istaknuo je zabrinutost zbog ovakvog stanja koje je prema njegovom mišljenju opasno.

"Na Kobašu je zadnji put izbio veći požar prije 30 godina te je jedva zaustavljen uz pomoć seljana koji su tada priskočili u pomoć. Takvog zajedništva očito danas nema, ali sve bi bilo lakše da lokalna samouprava ima sluha za mjesto koje je pionir nautičkog turizma od 1980.-ih - kazao je čitatelj koji je zabrinut stanjem puta, ali i još nizom stvari koje u mjestu Kobaš prema njegovom mišljenju ne funkcioniraju.

"Kobaš nema vodu, adekvatnu struju, kanalizaciju, a upitan je i ovaj požarni put. Mi želimo promicati način i kulturu življenja kao nekada, posluživati autohtone specijalitete i od toga živjeti. Kako ćemo to u tome uspjeti ako nam nitko ne želi izaći u susret", naveo je mještanin Kobaša poslavši nam fotografije neurednog puta koji doista izgleda neprimjereno za ovo mjesto. Također, prisjetio se i udara groma u trafostanicu prije par godina kada je vatrogascima bilo otežano doći do tog područja jer su navodno imali velikih problema s micanjem balvana koji se i danas nalaze na tom putu.

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica na upit Dubrovačkog dnevnika o ovom problemu kazao je kako je riječ o privatnoj cesti.
- Ne bih želio komentirati ništa što je na privatnom zemljištu - kratko je komentirao Antunica.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović upoznat je s navedenim stanjem na ovoj prometnici. On je također istaknuo kako je riječ o privatnom posjedu te da vatrogasci zbog toga nisu ovlašteni micati stabla.

- Nedavno smo imali upit zbog ovog slučaja te sam poslao stonske vatrogasce da ispilaju bor i maknu ga, no oni su uvidjeli kako je riječ o privatnoj cesti pa nisu imali pravno maknuti ih. Ako dođemo u situaciju da na tom području bude intervencija mi ćemo maknuti bor za što imamo pravo, ali tako ćemo izgubiti određeno vrijeme koje ponekad zna biti presudno - kazao je za Dubrovački dnevnik županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

A.Čakić

Popularni Članci