NAJVEĆI INFRASTRUKTURNI PROJEKT Bili smo u Komarni, pogledajte kako izgleda kineski brod na gradilištu Pelješkog mosta (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Kineski potopni brod Zhen Hua 7, koji je doplovio s opremom i radnicima, usidren je kraj Komarne.

Brod je u Hrvatsku stigao u nedjelju pa je iz luke Ploče doplovio na gradilište Pelješkog mosta gdje će iskrcati dva testna pilota i drugu opremu potrebnu za početak radova. 

Na njemu se nalaze tri manja plovila i velika dizalica za postavljanje pilota koji će graditi Pelješki most.

"Radi se o plovilu za pobijanje pilota sa dizalicom nosivosti oko 5.000 tona, dva plovila za postavljanje sidara i jednom teglenicom. Vrhunski specijalizirani brod isključivo za ovakve specijalne namjene kao što je izgradnja Pelješkog mosta," kazao je ravnatelj lučke uprave Ploče Tomislav Batur za HRT.

Radovi na zabijanju probnih pilota se očekuju u drugoj polovici siječnja 2019, a na izradi temelja mosta očekuju se odmah po završetku izrade probnih pilota, dakle koncem siječnja 2019.

Vrijednost radova na Pelješkom mostu iznosi više od dvije milijarde kuna. Pelješki most prva je od ukupno četiri faze projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ za čije je sufinanciranje Europska komisija, u lipnju 2017. godine, odobrila 357 milijuna eura bespovratnih sredstava ili 85 posto prihvatljivih troškova.

Popularni Članci