Dobroslavić u Bruxellesu: 'Moraju se poštovati odredbe koje proizilaze iz konstituivnosti i ravnopravnosti sva tri naroda u BiH'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DNŽ
Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u radu plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija u Bruxelles na kojem su europski povjerenici za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos te politiku susjedstva i pregovore Johannes Hahn, raspravljali s delegatima Odbora regija o upravljanju migracijama i proširenju EU.

Jedan od zaključaka je kako su i dalje nedostatni napori koje Europska unija ulaže u podupiranje gradova i regija kad su posrijedi prihvat i skrb o migrantima.

Vezano za moguće proširenje EU na zapadni Balkan, povjerenik Hahn predstavio je napredak koje su zemlje zapadnog Balkana postigle u pogledu članstva u EU-u te uputio na važnost reforme lokalne i regionalne uprave. U nacrtu mišljenja o proširenju koje se usvaja na ovom zasjedanju naglasak se stavlja na pripremanje lokalnih i javnih uprava kao neizostavnog elementa za uspjeh integracije. Župan Dobroslavić sudjelovao je u izradi ovog mišljenja s više amandmana među kojima i amandmanom vezanim za političku situaciju i odluku Ustavnog suda u BiH o primjeni načela konstitutivnosti i ravnopravnosti svih triju naroda kao neodvojivo od prava svakog naroda da sam bira svoje legitimne političke predstavnike u Predsjedništvo i Dom naroda.

U Europskom odboru regija na temu migracija župan Dobroslavić je ustvrdio kako EU ne može prihvatiti sve migrante koji bi htjeli u EU, ali i kako se mora utvrditi zajednička, dugoročna politiku glede migracija i utvrditi realan broj useljenika koji joj je prihvatljiv.
”Onima izvan toga broja treba nastojati pomoći što bliže izvoru migracije, a nužno je ukloniti žilet-žicu s granica između država. Takvim pristupom i takvom politikom najbolje će se suzbiti populizam i radikalizam koji su u porastu u brojnim zemljama”, rekao je on.
Župan Dobroslavić govorio je danas na ovu temu u TV emisiji ”Iz srca Europe”, koja je snimana povodom ovog zasjedanja Europskog odbora regija, gdje su glavne teme bile kohezija, proširenje i migracije s posebnim naglaskom na gradove i regije.

Popularni Članci