'KULTURNA BAŠTINA JE UVIJEK TREND' Predstavljen bogat program Festivala koji je oplemenio Ston

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Treći po redu Festival soli Ston, u organizaciji udruge Amorette, održat će se od 28. kolovoza do 2. rujna na više lokacija u Stonu.

Za ovogodišnji Festival najavljen je bogat program, a događanja, koja će se održati većinom u povijesnom ambijentu Solane, je predstavio član organizacijskog tima udruge Amorette Mislav Ćimić.

- Svakoj godini se veselimo sve više i više. Festival je oplemenio već bogatu ponudu cijelog Stona i ovog dijela Pelješca, a posebno nam je važno biti na povijesnom mjestu Solane Ston - kazao je Ćimić dodavši kako će program biti raznovrsniji i duže trajati te je naveo brojna gastronomska događanja, sajam tradicijskih proizvoda koji će se održavati svakim danom od 18 sati, glazbene večeri, koncerte, predstave i radionice za djecu.

Tako će Festival biti otvoren izložbom "Smjena generacija" Anamarije Bezek u tvrđavi Kaštio, a istoga dana u 20 sati održat će se jazz koncert "Wine, Salt & Jazz" na kojemu će nastupiti Ines Tričković i Gadjo Manouche. Idući dan, predstavio je Ćimić, kazališna družina Aster odigrat će lutkarsku predstavu "Tri praščića" u 18 sati, dok će u 19 sati biti predstavljena slikovnica "Cvijet soli", a navečer će nastupiti Đelo Jusić jr. i Paula Jusić na koncertu "Tribute to maestro Đelo Jusić". Idući dana održat će se radionice za djecu u suradnji s Domom Marina Držića, predavanja Gorana Cvjetinovića o obavještajno-diplomatskom životu Stona iz Dubrovačke Republike i Jadranke Ničetić i Lucije Tomašić o slatkom rogaču. Festival Soli ove godine zatvorit će Dubrovački simfonijski orkestar koncertom filmske i popularne glazbe u parku na Komardi.

- Kvalitetan program su primijetili i Stonjani kojih je, uz inozemne posjetitelje, svake godine sve više na Festivalu što je posebno lijepo u cijeloj priči - kazao je Mislav Ćimić iz udruge Amorette.

Direktor Solane Ston Sveto Pejić pozvao je sve da posjete Festival te najavio berbu soli u ponedjeljak.

- Ovo je najstarija solana Mediterana i zbog nje su nastali Ston i zidine. Kroz revitalizaciju ovog Festivala Solana bi trebala jednim dijelom zaživjeti jer uvijek je trend čuvati kulturnu baštinu koju trebamo cijeniti i poštovati - poručio je Sveto Pejić, dok se načelnik Općine Ston Vedran Antunica zahvalio organizatorima te je također, kao i direktorica stonske Turističke zajednice Fani Slade, pozvao posjetitelje na Festival Soli 2019.

Nakon predstavljanja Festivala, ispred Solane, u organizaciji TZ Ston, organiziran je turističko-kazališni obilazak "Neispričani Ston".

Cijeli program Festivala soli pogledajte ovdje.

Popularni Članci