Genos uz podršku Medike uvodi u ljekarne testove za personaliziranu preventivnu medicinu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Suradnjom Genosa i Medike od danas je prvi personalizirani test biološke dobi dostupan i u ljekarnama. Kako se radi o testu koji se provodi iz krvi, do nedavno je GlycanAge test bilo moguće provesti samo u specijaliziranim laboratorijima ili poliklinikama. 

Zahvaljujući novom sustavu testiranja koji omogućava testiranje iz samo jedne kapi krvi iz prsta te sustavu distribucije testova i povrata uzoraka iz ljekarne u hladnom lancu Medike, test je sada osim u Zagrebu i Osijeku dostupan i u ljekarnama  na području cijele Hrvatske. Za sada se radi samo o nekoliko ljekarni u većim gradovima, no očekujemo da će uskoro broj ljekarni u kojima je ovaj test dostupan značajno porasti, jer za to ne postoje nikakve prepreke.

Brojna znanstvena istraživanja provedena  posljednjih nekoliko godina pokazala su da je nezdravi stil života podloga većine suvremenih bolesti. Preopterećenje obavezama i ubrzani tempo života ne ostavljaju dovoljno vremena za posjete liječniku, a liječnici obično nemaju vremena posvetiti se pacijentu.

Ovakav sustav zdravstva često je neefikasan i nefunkcionalan te je na svjetskoj razini prepoznata potreba za razvojem metoda individualne preventivne medicine koje omogućuju ranu detekciju bolesti i povećani rizik za nastanak istih.

Nakon više od deset godina istraživanja te na temelju analize preko 60 000 ljudi, u Genosu je razvijen GlycanAge test, najbolji test biološke dobi, te jedini takav test koji ujedno ukazuje na sveukupno upalno stanje organizma. Otvaranjem mogućnosti da se preuzme u ljekarnama,  GlycanAge test će postati dostupan širem broju korisnika što će im omogućiti da upozorenje o narušenom zdravlju dobiju dovoljno rano, kako bi ciljanim intervencijama razvoj bolesti pokušali odgoditi ili čak spriječili. S tim ciljem Genos je već sklopio sporazum sa Specijalnom bolnicom Sv. Katarina koja je razvila specijalizirani algoritam praćenja pacijenata s povišenim GlycanAge indeksom biološke dobi.

"Iznimno me raduje da smo u suradnji s Medikom uspjeli razviti mehanizam koji omogućava dostupnost GlycanAge testa u ljekarnama. Kao profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu često sam uključen u rasprave o budućnosti ljekarništva. Uvjeren sam da je provođenje raznih oblika preventivnih, a u budućnosti i genetičkih testova u ljekarnama pravi put naprijed, jer to daje mogućnost ljekarniku da svoje široko znanje stavi u funkciju očuvanja zdravlja populacije," kazao je predsjednik Uprave Genosa Gordan Lauc.

Genos

Genos je osnovan 2007. godine u Osijeku, a danas djeluje kao grupa koja pokriva široko područje razvoja i primjene biomarkera u personaliziranoj medicini, a sastoji se od Genos d.o.o., Genos Glycoscience d.o.o. i Genos DNA laboratorij d.o.o. Genos je vodeći laboratorij u svijetu za visokoprotočnu analizu glikana, te je uključen u velik broj domaćih i međunarodnih znanstvenih projekta, uključujući i Znanstveni centar izvrsnosti u personaliziranoj brizi za zdravlje.

GlycanAge

GlycanAge je patentirani test koji se temelji na znanstvenim istraživanjima koja su provedena u Genosu zadnjih 10 godina, a obuhvatila su više od 60 000 ispitanika. GlycanAge test otkriva objektivno izmjereno opće stanje organizma na način da mjeri glikozilaciju imunoglobulina G, jednog od ključnih regulatora kronične upale niske razine. Sa starenjem organizma imunoglobulini gube sposobnost supresije upale, te dolazi do sve većeg broja različitih molekularnih oštećenja koja rezultiraju gubitkom funkcije tkiva i organa te starenjem. Molekularno starenje ne mora nastupati istom brzinom kao i kalendarsko starenje, te je razlika između kronološke dobi i biološke dobi koju procjenjuje GlycanAge važan pokazatelj stvarnog stanja organizma i rizika za razvoj različitih bolesti koje su povezane sa starenjem.

Popularni Članci