ČETIRI URE FLOSKULA Na sjednici o zdravstvu u županiji nitko iz Ministarstva se nije pojavio, a nije ništa novo ni rečeno (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Tematska sjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, koja je trajala preko četiri ure, održana je danas na Sveučilišnom Kampusu na temu 'Stanje zdravstvenog sustava u DNŽ. Uz župana Nikolu Dobroslavića i vijećnike, prisustvovali su joj i predstavnici zdravstvenih ustanova u Dubrovniku. 

Dobroslavić je predložio drugačije zaključke među kojima je najvažnija uspostava stalne helikopterske službe u županiji sa sjedištem u Neretvi. U zaključku, nadalje, kao prijedlog stoji podmirivanje dugovanja OB Dubrovnik i stvaranje uvjeta za poslovanje ustanove bez gubitka, uspostavljanje kliničkih odjela na one odjele koji ispunjavaju uvjete kao korak prema mogućoj kliničkoj bolnici, iznalaženje sustava stimuliranja liječničkih zanimanja. Županov zaključak dobio je potrebnu većinu glasova, što nije uspjelo Mostu koji je predložio održavanje tematske sjednice. 

TIJEK SJEDNICE

15:30 Nikša Sentić (HDZ): Ako smo znali za kad je zakazana sjednica, zašto inicijatori nisu dali prijedloge rokova, konkretnije prijedloge i sl?

15:09 Kristina Ćurčija (SDP) izjavila je kako je loša poruka što se na sjednici nije pojavio nitko iz Ministarstva e je poručila kako OB Dubrovnik treba 50 milijuna kuna jer će stanje postati neodrživo kad dug premaši brojku od 200 milijuna kuna. 

14:37 Stipo Gabrić Jambo: Agronom sam, a ovdje ima raznih struka, pa znaju bolje od svih dosadašnjih 17 ministara zdravstva. Što sr tiče Doma zdravlja u Metkoviću, dobili smo jedan sređen dom, ali ima kadrovskih problema. No, reći da je stanje katastrofalno nije točno. Stanje u Domu zdravlja je zadovoljavajuće. Zahvalio bih se ministru jer smo dobili specijaliste u Metkoviću, ali bih apelirao na ravnatelja da dođu kirurg i sl. Metković je donio 23 ili 24 milijuna kuna više poreznih prihoda nego što je imao lani. Svake godine se može izdvojiti z jednu specijalizaciju. Kad se u pitanju OB Dubrovnik rijetko idem, ali često zovem te želim pohvaliti ravnatelja dr. Bekića. Zahvaljujem mu se u ime građana Doline Neretve. Bio sam prije dva dana u bolnici, to je sređeno zaista moderno, puno toga se promijenilo.

Nakon toga je prozvao Mostovce. 

"Vi te jedna obična sekta. Napadate župana zbog zdravstva, ništa ne valja u državi, ali vi ste sveta krava. Vi ste, Jerkoviću, sekta,, vi ste populistička jalova stranka," izjavio je Gabrić. 

Jerković je kazao kako su 'milijuni potrošeni kad je on bio u vlasti 'dok je bog hodao zemljom', na što je Gabrić replicirao. 

„Što se tiče Doma zdravlja, kad je bila prethodnica, županica Mira Buconić, poslano je četiri, pet ljudi na specijalizaciju. Za četiri godine vlasti, niste uspjeli zaposliti jednog liječnika, ali ste zaposlili jedno 60 rodijaka i kumova. Vaš politički tajnik je zaposlio tri prva rođaka, jednog u Vatrogasnu postrojbu, jednog u HEP, jednog u Hrvatske vode,"izjavio je.

14:26 Maro Kristić (Most): Ružna je poruka što se nitko iz Ministarstva nije pojavio, samim time su rekli koliko im je bitna ta tema. Kad nekome želiš kazati kako ti nije bitan, onda mu kažeš da sastavi zaključke i pošalje ih, ovo je šamar svima nama. Kod donošenja zaključaka se trebamo držati nadležnosti. Ne možemo napraviti puno, ali svaki mali korak je dobrodošao. Što se tiče OB Dubrovnik, jedna čistačica u Dubrovniku čisteći apartmane zaradi više od čitačice u bolnici. Nitko ne može osporiti kako dijelovi bolnice nisu unaprijeđeni, ali dugovi se gomilaju. Osnovni problem je kako privući ljude u OB Dubrovnik, jedan od vidova je stambeno zbrinjavanje, no tom problemu bi trebalo pristupiti sustavno. Rješenje vidim u vidu suradnje Županije, Grada, Ministarstva, postoji zemljište za izgradnju stanova. Treba djelovati bez demagogije.

14:12 Marko Giljača: Problemi dolaze s državne razine, ovo je kritika njoj. Promijenili smo 18 ministara, sedam reformi zdravstva i tako su se mijenjale politika kako se to provodilo. Imamo zdravstveni sustav za koji je odgovorna županija, ali i sustav koji ne dopušta uvjete za kvalitetan rad. Naši liječnici, medicinske sestre, tehničari daju najbolje od sebe, ali ih je sve manje i opterećeni su. Naravno kako su problem financije, ali problem je u određenju. Kuda želimo da on ide? Ako ćemo raditi stanove kako liječnici ne bi pošli odavde, ali postojećim moramo ponuditi bolje uvjete, manje radnog vremena i sl. U tržišnoj utakmici naš sustav nije konkurentan. 

U ambulantu u povijesnoj jezgri su uložena značajna sredstva. No iz gradskog kotara su razgovarali s Matom Frankovića i kazali su kako nema smisla da više radi ta turistička ambulanta.

13:59 Marko Mišo Mujan (Most): Prema statistikama Vlade, povećava se broj zaposlenih, dok mladi odlaze vani. Raste nam trgovina stranim vlasnicima, sigurnost na šengenskim granicama, a imigrante nalaze građani u svojim dvorištima. Policija se snima ako radi svoj posao i miče ilegalne migranti. Mislite što Mujan priča? Sad ćemo o županijskom zdravstvu. Dolazim ona njega i iz svih segmenata se nešto da iščitati. Osiguranici sudjeluju u ruskom ruletu. Ako imaju sreće, plaćaju jeftine aspirine, a ako se razbole moraju kupiti skupe medikamente. Naši velikodostojnici uvezu svinjetine po 20 kuna i kad je uvezu narod pohrli i kupuje. Kad kupi tu svinjetinu, to poljoprivrednik može izdržati još dvije godine. Nakon tri godine gotovo je, 40 kuna kilo svinjetine. Prodao bi on, ali kome će? Ne povezujete ovo sa zdravstvom? Doći ćemo na to. Imamo i ugostitelje. Naši su radili po 4,5 tisuća kuna pa je vidio da za više može raditi vani. Sad može i za sedam doći iz Trebinja kad je naš ugostitelj pošao vani, onda može uz to i hrana, i stan… Isto je i s liječnicima. Isto tako se potiče odlazak liječnika.

13:50 Penić je kazao Kosović kako je povrijedila Poslovnik jer dopušta HDZ-u da govori o nečemu što nije tema, na što je Kosović izrekla opomenu i kazala kako vrijeđa predsjednicu Županijske skupštine. 

13:48 Alan Farac (HDZ): Tajnik vaše stranke je u nedavnom intervjuu kazao kako županu nije stalo do Neretve jer je pustio da liječnici odu k' vragu. Niste vjerodostojni u svojoj miroljubivosti i konstruktivnosti.

13:46 Ivica Dajak (Most): Kritizirali ste nas na količinu teksta, na parlamentarizam, ako smatrate kako se nemamo o čemu dogovarati, htjeli bismo se konzultirati s vama. Vi ste naš prijedlog dobili prije nekoliko dana, a vaš smo mi dobili tek sada na klupe.

13:40 Andrić: U niti jednom trenutku nisam rekao da Neretvi ne treba dnevna bolnica nego da tamo nikada neće postojati KBC, kao što neće biti u Dubrovniku. U Neretvi imam puno prijatelja. Sad vi počinjete nešto svoditi na osobnu razinu. Samo kažem kako trebamo biti relani, a ne zafrkavati narod nečim što ne možemo ispuniti. 

13:38 Jerković: Dakle, ostaje ona borba 'mi' i 'vi'? Mi smo nepismeni, vi ste pametni, sad bih ja trebao nastaviti, odgovoriti kako su vaš prijedlozi vrtićki itd? Sve ćemo prihvatiti, samo napravite bolje od ovoga. Stojite li iza riječi kako Dolini Neretve ne treba bolnica? Je li to stav vaše stranke ili vas kao Tea Andrića?

13:29 Teo Andrić (HDZ): Pozdravljam inicijativu da se ova tematska sjednica održi. Ako je išta bitno, onda je to zdravstvo. Kad govorimo o zdravstvu, onda očekujem da o njemu govorimo ozbiljno i kad radim otematsku sjednicu očekivao sam od jedne ozbiljne stranke poput Mosta da će donijeti nekakve kvalitetne materijale od 30,40 stranica, a ne jedan komad papira s četiri zaključka koji izgledaju kao da ih je pisalo dijete iz osnovne škole. Ne možete kazati kako je zdravstveni sustav katastrofalan. Mi možemo govoriti kako da on bude bolji jer sve može biti bolje. Kažete kako bi trebalo stipendirati, a to mi već i radimo. Kažete kako bismo trebali dati stanove. U svom vlasništvu Županija ima jedan stan i taj jedan je dat OB Dubrovnik da bi u njemu bio jedan liječnik. Možemo napraviti POS stanove za njih, ali ulazimo li onda u jedan drugi problem? Zašto je došao Pero, a nije Đuro? 

Nitko vam, gospodine Jerkoviću, ne može napisati datum jer su ovo procesi koji traje. No ,bitno je imati podlogu po kojoj možemo ići naprijed.

13:23 Jerković: Nećemo od ove Skupštine napraviti sukob Most-HDZ. Želja kao predlagača nam je bila sjesti i razgovarati  o sustavu koji ide prema dolje, kadrovski, materijalno, organizacijski. U vašoj ingerenciji, župane, su domovi zdravlja i vi indirektno upravljate zdravstvom. Moj prijedlog je da nakon pojedinačne rasprave sjednemo i usuglasimo stavove oko zaključaka, oni moraju imati konkretne brojke i datume. 

13:10 Davor Penić (SDP): Slušajući prijedlog kolega iz Mosta i kontraprijedlog župana, doživljavam izvješće župana kao smanjenje štete. Situacija u DNŽ bi trebala biti gledana jasnim naočalama, a financijsko stanje većine zdravstvenih ustanova je teško održivo. Kad ste preuzeli treći mandat pogledao sam i vidio kako je manja 83 milijuna kuna. Ako mislite kako nemate dio odgovornosti tu nemamo što razgovarati. Rekli ste kako je stanje u zdravstvu na visokoj razini. Ne slažem se s time. Kako je stanje zadovoljavajuće ako nema dovoljno kadra i ako nemate dostatna financijska sredstva? Problemi su krenuli kad su ukinuti upravljački timovi Domova zdravlja. Svaku godinu ćemo imati kumulirani gubitak, ne smijemo na to zatvarati oči. Nadalje, tko financira specijalizacije? HZZO  je to prestao prije nekoliko godina.

Naravno, postoje i neke olakotne okolnosti. Iz rezervi sustava je teško riješiti dugove. Potreban je konsenzus između Ministarstva i ove razine.

Treba riješiti probleme specijalizacija i pitanje financiranja domova zdravlja, to su pravi problemi.

13:10 Vilma Kosović (predsjednica Županijske skupštine): Zaključci će se proslijediti Ministarstvu zdravstva koje je uputilo dopis u kojem stoji kako će aktivno sudjelovati u rješavanju problema.

13:08 Margaretić: Odbor se po drugi put sastao. Većinom glasova je prihvatio zaključke i predlaže usvajanje onih koje je predložio župan.

12:31 Nikola Dobroslavić (župan): Inicijativa je ispunila formalne uvjete i dobro je da se raspravlja i na ovaj način o vrlo važnoj djelatnosti naše županije. Zdravstvo je svakodnevna tema županijske administracije i ne možemo o svemu tome obavještavati javnost uvijek jer su to dnevni poslovi, ali i ovo je prilika da damo pregled našeg zdravstva. On izgleda drugačije nego što je inicijator ove sjednice predstavio. Zdravstvo nam je organizirano uviše ustanova koje pokrivaju različite djelatnosti, a osnivač im je DNŽ; Opća bolnica Dubrovnik,  Zavod za hitnu medicinu, Zavoda za javno zdravstvo, pet domova zdravlja, Specijalna bolnica Kalos, ljekarne. Ove ustanove zapošljavaju preko 1700 osoba, od čega preko 1100 medicinskog osoblja, 285 liječnika, 779 medicinskih sestara. Imamo iznimnu koncentraciju visokoobrazovnih kadrova. Zdravstvo se financira sredstvima prikupljenim za tu namjenu kroz HZZO, kroz proračune, projektima financiranima iz EU fondova, Gradova, općina, donacijama i sl. Prosječno godišnje izdvajanje je 15,5 milijuna kuna za zdravstvo od strane DNŽ. Sve ustanove posluju uredno, bez gubitaka. Imali smo doduše u Domu zdravlja u Metkoviću problema, ali ih rješavamo. Ostaje nam OB Dubrovnik s nasljeđenim dugom i dugom koji s stvara bez manja mjesečnog ili godišnjeg limita. To moramo rješavati na razini države. Dug je 177 milijuna kuna. Kao i u cijeloj Hrvatskoj, tako i mi u DNŽ imamo kvalitetno zdravstvo s obzirom na sredstva koja za njega ima država na raspolaganju. Imamo izazove i poteškoće, naročito zbog zemljopisnog položaja županije, imamo manjak medicinskog kadra te dug. No te probleme ne može riješiti DNŽ. 

Dobroslavić je spomenuo i određene projekte i ulaganja, a to su rekonstrukcija Doma zdravlja, izgradnja i opremanje Centra za djecu s posebnim potrebama, nabava sanitetskih vozila i nove opreme, projekt objedinjenog Hitnog bolničkog prijema, dnevna bolnica…

Kazao je i kako su zaključci neozbiljni jer se traže očitovanja o predmetima koji nisu obvezni za zdravstvene ustanove, kao i da se traže koraci koji su već odrađeni, primjerice nalaganje da se uspostave turističke ambulante koje postoje.

Dobroslavić je predložio drugačije zaključke među kojima je najvažnija uspostava stalne helikopterske službe u županiji sa sjedištem u Neretvi. U zaključku, nadalje, kao prijedlog stoji podmirivanje dugovanja OB Dubrovnik i stvaranje uvjeta za poslovanje ustanove bez gubitka, uspostavljanje kliničkih odjela na one odjele koji ispunjavaju uvjete kao korak prema mogućoj kliničkoj bolnici, iznalaženje sustava stimuliranja liječničkih zanimanja. 

12:30 Ivan Margaretić (HSU)  iznio je zaključak Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb.  

„Ocijenili smo kako je ova inicijativa legitimna, ali se nije usuglasio sa zaključcima koji su dostavljeni uz inicijativu te predlaže Skupštini raspravu i usvajanje novih zaključaka,“ izjavio je.  

12:10 Pero Jerković iz Mosta, koji su i predložili održavanje sjednice, obrazložio je potrebu za tematskom sjednicom.

„Zahtjev za tematskom sjednicom odnosno osjećaj potrebe temeljitije rasprave na tu temu postoji nekoliko mjeseci, a datira još otprije tragičnog događaja u Metkoviću koji se dogodio u prosincu. Taj tragičan događaj je jedan od razlog zašto nismo odmah išli u prijedlog jer ne bi bilo dobro u njegovom svjetlu raspravljati o tom stanju. Kad pričamo o zdravstvenim ustanovama, poslovanje je potpuno netransparentno, ne postoje izvješća. Gotov materijal dođe na Skupštinu, a vijećnici nisu upoznati sa situacijom. Na idućem proračunu ćemo također predložiti da se od naknade vijećnicima iznos prepolovi i da se iznos uloži u specijalizaciju liječnika. Odnedavno je Metković ostao bez medicinskog biokemijskog laboratorija, Ploče su još prije bez njega. Voditeljica laboratorija je 2013. godine navršila 60 godina. Nažalost, ona je u međuvremenu preminula, ali od 2013. ta je žena mogla svaki dan kazati kako ide u mirovinu. Od 2013. godine znate da ćete ostati bez voditelja laboratorija. Što se napravilo?. Nalažemo i dežurstva medicinskog osoblja tijekom vikenda. Od 1. siječnja je bila preporuka, a sad je obveza uspostaviti dežurstva obiteljskih liječnika. Znamo kako nije jednostavno i kako nemamo liječnika. Vi iz HDZ-a, poznajete li ministra, možete li mu kazati kako ne možemo prihvaćati obveze koje ne možemo izvršiti? Nalažemo i uspostavljanje turističkih ambulanti, a financirale bi se od boravišnih pristojbi,“ izjavio je Jerković koji je kazao kako je oporba upozoravala i prije na navedene probleme te kako 'nikada nisu čuli odgovor na pitanje gdje su sutra u zdravstvu'.

„Prije nekoliko dana smo izgubili medicinsko-biokemijski laboratorij, u Metkoviću ćemo ubrzo izgubiti pulmologa. Ljudi stare i odlaze u mirovinu. Gdje smo sutra? Što smo napravili? Vratili smo se 40 godina unatrag, a nemamo nikakvu viziju ni strategiju oko toga gdje smo sutra,“ obrazložio je.   

Popularni Članci