I djevojčicu Emu odbili su pregledati na Hitnoj u Metkoviću, umrla je par sati kasnije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Čitatelj
JOŠ jedan strašan smrtni slučaj dogodio se u Metkoviću, kad je prije dvije godine 5-godišnja djevojčica Ema Markota također, poput dječaka Gabrijela, vraćena s Hitne, a potom je nekoliko sati kasnije preminula.

Index donosi rezgovor s njezinom majkom koja je ispričala što se sve događalo tog 31. listopada 2016. godine.

"Ema je dan ranije imala temperaturu 37, preko noći sam spavala s njom, ali ujutro su joj usnice poplavile. Odmah sam je odvela na Hitnu jer je naš pedijatar radio popodne. Držala sam je u naručju, a na Hitnoj je nisu ni pogledali, već su mi samo rekli da što njima dolazim i da trebam otići pedijatru.

Ponijeli su se kao da sam im nepotrebno došla, a dijete mi nisu ni pogledali. Potom sam se vratila na pedijatriju, a kako naš pedijatar nije radio, tako sam došla kod dr. Ksenije Kaleb kod koje prije nikad nisam bila. Sestra je odmah otvorila vrata i liječnica ju je odmah pregledala i u sekundi je znala o čemu se radi. Otišla je sa mnom do Hitne i rekla da treba zvati helikopter, čekali smo oko sat i nešto jer je puhao vjetar. Dalje nisam bila svjesna što se događa", ispričala je Martina Markota.

Danas, kaže, ne krivi nikoga, ali i dalje ne može vjerovati da ni sekunde pažnje na Hitnoj nisu obratili njenoj djevojčici.

"Jadan onaj kojemu se ovo dogodi i tko to proživi. Ono što me boli je to što su mojoj djevojčici poplavile usne, bila mi je u naručju, a na Hitnoj je nisu ni pogledali, iako tada nisu imali pacijente. Ispada da mi roditelji dolazimo bez veze k njima i da dižemo paniku za svaku sitnicu", ispričala nam je Martina Markota.

Dr. Ksenijom Kaleb, pedijatrica koja je primila djevojčicu nakon što je na Hitnoj nisu htjeli primiti, ispričala je što se dogodilo.

"Djevojčica je došla s mamom kod mene nakon što su je s Hitne vratili, ja sam je odmah primila i dijete je imalo već plave usne i ruke. Imala je jako ubrzan rad srca, puls oko 170. I usne i zubni grebeni su bili modri, što je znak popuštanja srca. Potom smo brzo otišle na Hitnu. Zvali smo helikopter koji ju je odvezao u KBC Split malo prije 11. Pokušali su je stabilizirati, ali nije uspjelo. Umrla je oko 12.30 isti dan. Virus CMV (citomegalo virus) zahvatio je srce i poremetio njegov rad. Ova infekcija inače prolazi kao bezazlena respiratorna infekcija, no njoj je napao srce i napravio tešku kliničku sliku.

Možda bi se sve isto dogodilo, ali činjenica je ta da je vraćena s Hitne, a bila je životno ugrožena. Tad sam na Hitnoj sugerirala da se ne mogu vraćati ljudi bez pregleda, ali ništa se nije promijenilo", rekla je dr. Ksenija Kaleb.

Ostatak pročitajte ovdje.

Popularni Članci