JESU LI KRIVI LOKALNI POLITIČARI? Dio poljoprivrednika u Metkoviću ostao zakinut za odštetu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: f-tours.hr
Dok su okolne općine i gradovi na ime šteta koje je polarna zima pričinila na trajnim nasadima agruma dobile milijunske iznose (Opuzen 7.186.566 kuna, Ploče 611.756, općina Slivno 2.350.076 kuna, Kula Norinska 523.471 kuna) u Metković je, unatoč velikom broju poljoprivrednika, stigla sića sa kojom se ni približno ne mogu ublaži šteta od mraza i polarnih hladnoća koje su u siječnju 2017 godine pogodile ovo područje.

Tako su sredstva žurne pomoći od 11 milijuna kuna koliko je za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u 2017 godini Vlada RH krajem prošle godine uputila u Neretvu zaobišla su Metković.

– Poljoprivrednici na području grada Metkovića nisu prošli loše nego katastrofalno – kaže Tomislav Šiljeg, proizvođač smokava koji je imao iznimno velike štete na svojim nasadima a koje mu kako stvari stoje nitko neće obeštetiti.

– Prosječan poljoprivrednik nije mogao ispoštovati kriterije za podmjeru 5.2.1. iz mjere Ruralnog razvoja zbog prevelike administracije i komplicirane papirologije te angažirati sudske vještake za procjene uroda na terenu - kaže Šiljeg, koji neće dobiti niti jednu kunu premda mu je stradalo preko 250 stabala smokava, a među njima i mladi nasad star godinu dana, piše Slobodna Dalmacija.


– Ja i ne tražim novac samo da mi netko donira sadnice, sve ostalo neka ide o mom trošku - kaže Šiljeg.


Kako doznaje Slobodna, povjerenstvo Grada Metkovića za procjenu šteta od elementarnih nepogoda zaprimilo je 500 zahtjeva te je iste obradilo u zakonskom roku i proslijedilo županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda koje su pak zahtjev proslijedile na daljnje postupanje prema Ministarstvu poljoprivredi i Agenciji za plaćanje u poljoprivredi.

Odgovor koji je zatim stigao bio je hladan tuš za poljoprivrednike sa područja grada Metkovića. Njima je dodijeljeno samo 379 tisuća kuna, dakle 758 kuna po oštećenom poljoprivredniku dok su pak štete na trajnim nasadima agruma i drugog voća mjere milijunskim iznosima.

Zbog čega su poljoprivrednici grada Metkovića dobili tako beznačajna sredstva iz državnog proračuna za ublažavanje šteta od elementarne nepogode-mraza?

Odgovor je stigao od aktualnog gradonačelnika, Dalibora Milana (HDZ), koji je pojasnio da je povjerenstvo za štete grada Metkovića iz mandata prošle gradske vlasti prijavljivalo štetu na dva vrste obrazaca službenih oznaka EN 4 i EN 7.

Na obrascu EN 4 evidentirani su svi dugogodišnji nasadi u smislu oštećenja, dok su na obrascu EN 7 evidentiran gubitak uroda tekuće godine. Odlukom Vlade RH štete su potvrđene i isplaćene samo za izgubljeni urod, a koje su evidentirane na obrascu EN 7- pojasnio je gradonačelnik.

– Povjerenstva u drugim gradovima i općinama u dolini Neretve nastale štete na dugogodišnjim nasadima evidentirali su na obrascu EN 7, što je razlog dobivanja veće svote novca – kazuje gradonačelnik Milan, koji naglašava da štete evidentirane na obrascu EN 4 ovom Odlukom Vlade RH nisu isplaćene budući su isti namijenjeni za trajna oštećenja nasada.

– Razumijemo nezadovoljstvo poljoprivrednika i smatramo da se radi o svojevrsnoj nepravdi jer se dogodila ista šteta na području cijele doline Neretve. Nesporazum u proceduri ili krivim obrascima koji su do ovoga doveli, već smo iskomunicirali sa nadležnim institucijama te ćemo nastojati iznaći rješenje na obostrano zadovoljstvo, svjesni da to neće biti nimalo lagano – zaključio je Milan.

Agronom Robert Doko, ujedno i zamjenik gradonačelnika Metkovića, ističe da im nije cilj nikoga okrivljavati za nastali propust, naglašavajući da grad intenzivno traži rješenje problema.

– Slični propusti su se dogodili u još nekim gradovima u Hrvatskoj. Mi ne tražimo krivca već držimo da je poljoprivrednicima iz Metkovića nanesena nepravda u usporedbi sa drugim gradovima i općinama u Neretvi te želimo da se iznađu novčana sredstva za obeštećenje poljoprivrednika – kazao je Doko.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Popularni Članci