Kako je mala općina iz Dubrovačko-neretvanske županije potrošila tri proračuna na kapitalni projekt koji nikad nije proradio

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL
Na novi sustav odvodnje otpadnih voda u Trpnju potrošeno je oko 12 milijuna kuna, a trpanjska kanalizacija nikad nije proradila, piše Jutarnji.hr.

Priču o trpanjskoj kanalizaciji ispričao je za Jutarnji.hr Jakov Begović, vijećnik Općinskog vijeća već više od 15 godina, inače član HNS-a koji je na prošlim izborima koalirao s HSS-om.

Općinu Trpanj, uz istoimeno središte, čine još tri naselja, Gornja i Donja Vrućica te Duba Pelješka, gdje ukupno živi oko 700 stanovnika, a izvorni proračun je oko 3 milijuna kuna. Projekt izgradnje novog sustava odvoda otpadnih voda bio je kapitalni projekt od iznimnog značaja za mjesto u kojem je jedina gospodarska djelatnost turizam. Budući da nikad nije proradila, u Trpnju je u posljednjih nekoliko godina izgrađen rekordni broj septičkih jama, samo ih je Begović izgradio četiri.

"Čim se tvrtka Lasić Company d.o.o. kao odabrani izvođač radova pojavila u Trpnju, upućivalo je na to da kvaliteta radova neće biti dobra. Došli su praktički bez alata, vraćali su iste iskope, nisu nivelirali kako treba, pa je u rebraste cijevi ulazilo more. Sugerirao sam načelniku Trpnja Jakši Frankoviću da prekine radove, što je on odbio. Vijećnik Diones Srhoj i ja, uz radnika komunalnog, ispitivali smo sustav nakon što je završen. Jedna je pumpa bila blokirana, a kad smo je upalili ustanovili smo da dnevno najmanje 8 kubika mora ulazi u sistem. Kako sam bio član Primopredajne komisije, usprotivio sam se i stopirao prvu primopredaju, a druga je izvršena bez moje nazočnosti. Tražio sam da Općina pošalje prigovor izvođaču u garantnom roku, no do danas nisam uspio saznati je li prigovor poslan," ispričao je Begović za Jutarnji, a cijeli tekst pročitajte ovdje.

Popularni Članci