Hrvatska udruga poslovnih žena Krug podsjetila na slučaj Jany Hansal: Dobro se informirajte i organizirajte

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
U ovo predbožićno vrijeme želimo još jednom skrenuti pažnju na nelogičnosti koje se događaju u našem društvu, poručile su žene iz Hrvatske udruge poslovnih žena Krug – ogranak Dubrovnik.

"Nelogičnosti koje zbog opće letargije i sapiranja bilo kakve odgovornosti, a sve u okviru zakona, mogu utjecati na nečije živote, živote stvarnih ljudi, naših bližnjih, možda roditelja, djece, prijatelja, rodbine.

Nekad je i nečinjenje šteta. Prečesto čujemo opravdanja „sve je učinjeno prema zakonu“. Ako je nešto prema zakonu ne znači da je i prema čovjeku. A ovaj slučaj na koji se želimo osvrnuti je upravo o tome, „o malom čovjeku“. O našoj prijateljici i članici Udruge poslovnih žena -Krug.

Konkretno riječ je o slučaju Jany Hansal, koja je kroz cijeli svoj radni vijek na razne načine pomagala ranjive skupine društva, da bi po odlasku u mirovinu, s 42 godine radnog staža ona bila ranjena, jer je sve bilo po zakonu, a njena egzistencija postala ugrožena. Jany Hansal je 16. lipnja 2016. otišla u mirovinu, radeći do tada u nekoliko tvrtki i ne sanjajući da će kroz godinu i pol od HZMO-a dobiti obavijest o ukidanju mirovine, a da stvar bude gora i da mora uplatiti u mirovinski sustav suludi iznos novca.

Jeny se odlaskom u mirovinu odjavila iz tvrtke u kojoj je radila, međutim od 19. rujna 2012. vodila se i kao članica uprave tvrtke Zara, u vlasništvu njenog muža, gdje se nije odjavila odlaskom u mirovinu, temeljem čega je i nastala obveza duga prema Mirovinskom.

Prema Zakonu o obveznom mirovinskom osiguranju odjava i iz tog drugog trgovačkog društva je trebala biti napravljena u roku od 30 rada od odlaska u mirovinu. S obzirom da ona sama to nije napravila to je trebao napraviti HZMO, prema službenoj dužnosti. Ali na žalost oni su to napravili tek 10. siječnja 2018., kada je dug narastao do nevjerojatnih razmjera i stavili joj ovrhu nad mirovinom.

U Dubrovniku, a i šire svi znaju koliko je Jany i udruga Deša doprinijela razvoju civilnog društva i društveno odgovornog poslovanja. Međutim, Jany nije dovoljno dobro poznavala zakonske procedure prilikom odlaska u mirovinu i odjavljivanja s raznih funkcija. Ipak, oni koji su te procedure znali nisu je na vrijeme o tome obavijestili. I sve je bilo u skladu sa zakonom.

Mikro i mali poduzetnici važni su stupovi svakog gospodarstva, pa tako i hrvatskog.

Poduzetnik je uvijek i bez iznimke odgovoran, međutim nema reciprociteta u HZMO-u, o kojemu je u ovom slučaju riječ. Sustav nema rokove i novčane kazne. On nadzire sam sebe.

Velike korporacije imaju organizirane i plaćene timove stručnjaka koji misle za njih, dok se mikro i malo poduzetništvo teže snalazi u moru svakodnevnih zakonskih dopuna i izmjena koje nam, kao u slučaju Jany, zagorčavaju život.

Poduzetnice/ci na tržištu moraju dobro posložiti usluge i proizvode koje žele prodati, od njih se očekuju nadnaravne menadžerske i marketinške vještine. Mikro i mali poduzetnik je 5U1. On je osnovna supstanca gospodarstva, koji se ponekad osjeća sam na svijetu. I ne, osjećaj ga ne vara. Barem u ovom slučaju je to i dokazano.

Zato i ovim putem, u ime Udruge žena poduzetnica Krug – ogranak Dubrovnik apeliramo na sve one koji imaju otvoreno trgovačko društvo da se dobro informiraju i organiziraju. Kao odgovorne poduzetnice/k u svakom trenutku morate znati što sve trebate učiniti, kojim redoslijedom i kad, a papirologiju pripremite na vrijeme. Ako čekate zadnji tren, samo sebi stvarate dodatne komplikacije i troškove.

Također, apeliramo i na sustav da slijedi zdravu logiku. U današnje vrijeme digitalizacije, kad smo kroz sustav OIB-a umreženi kroz sve institucije, pa zar je takav problem napraviti programsko rješenje koje može spriječiti da se ovakvi slučajevi ponove, da se osiromašuju oni koji su među nama bili hrabri i krenuli u poduzetničke vode. Zar sustav ne bi trebao biti poticajan i stimulirajući, umjesto zastrašujući. Koju poruku želimo poslati svima onima koji su ubuduće usude postati poduzetnici??

I na kraju, u duhu blagdana svima želimo blagoslovljen Božić i uspješnu 2019.  godinu, uz nadu da ćemo jedni prema drugima biti ljudi, a ne samo brojevi, ne samo zakonska rješenja", poručile su iz Hrvatske udruge poslovnih žena Krug – ogranak Dubrovnik.

Popularni Članci