VAŽNOST PREVENTIVE Ministar Božinović iz Slanog pozvao na 'fair play' igru, toleranciju i korektno navijanje (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: PU dubrovačko-neretvanska
Ministar Božinović u Osnovnoj školi Slano najavio je ovogodišnju suradnju MUP-a i Organizacijskog odbora Plazma Sportskih igara mladih „Zajedno možemo više – u akciji s policijom“. Ova suradnja ostvarena je sa zajedničkim ciljem promicanja zdravih stilova života kod djece i mladih, posebice u njihovim formativnim godinama u kojima je sport pravilan životni odabir za ispunjavanje slobodnog vremena.

Program je službeno započeo simboličnim paljenjem baklje Plazme Sportskih igara mladih 2018. koju su zajednički zapalili ministar Božinović i  predsjednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić. Baklju je u pratnji učenika donio Marko Bijač, najbolji vaterpolist Europe i kapetan hrvatske vaterpolo reprezentacije.

Tom prilikom ministar Božinović  istaknuo je važnost ove suradnje kojom, osim što se potiče sport i rekreacija koji su važni za tjelesni i intelektualni razvoj djece, istovremeno se radi na otklanjanju potencijalnih rizičnih čimbenika kao što su droga, alkohol i kocka, ali i promicanju pozitivne kulture navijanja koja isključuje svaki oblik huliganizma, nasilja, diskriminacije i govora mržnje te poziva na „fair play“ igru, toleranciju i korektno navijanje.

„Policija se ne bavi samo represivnim akcijama. Ono na čemu Ministarstvo unutarnjih poslova inzistira je preventiva. Zato koristimo svaku prigodu i svaku akciju poput ove s entuzijastima iz Plazma Sportskih igara mladih. I jedni i drugi obraćamo se djeci kroz sport! Današnja akcija poput „Policajac-prijatelj pomagač“ primjer je kako se približiti ljudima, prvenstveno djeci s kojima moramo raditi otpočetka, osigurati im kvalitetan odgoj i obrazovanje. A sto je bolje za okupiti djecu od sporta koji probija sve granice ljudske skučenosti.“

Gospodin Marić zahvalio je ministru Božinoviću na prepoznavanju važnosti Plazma Sportskih igara mladih i uključenju u zajedničku akciju:'' Djeca su razlog zašto smo danas tu i djeca su razlog zašto Plazma Sportske igre mladih postoje već 22 godine. U svim gradovima ćemo promovirati ovu akciju da bismo djeci usadili ono što Igre i jesu; fair play i pozitivno ponašanje.“

Domaćin predstavljanja Ante Konjuh, ravnatelj Osnovne škole Slano podržao je akciju i predstavio programe koje škola provodi kroz cijelu godinu.

U sportskom dijelu programa  sudjelovali su  učenici osnovnih škola Slano, Ston i Primorje i okušali se u pokaznim turnirima u graničaru i malom nogometu Plazma Sportskih igara mladih i velikom pokaznom poligonu MUP-a.

Pripremljenim paketom preventivnih aktivnosti „Policajac prijatelj pomagač“ djeci je omogućeno druženje s policajcima, dijeljenje publikacija i letaka na teme prevencije govora mržnje, huliganizma, nasilja te opasnosti zlouporabe droga, alkohola i kocke te važnosti pozitivnih životnih stilova u sklopu projekta „Zdrav za pet“. Kroz info punkt „Stani pred kameru i snimi svoju poruku“ djeca su snimala poruke „Ja sam za fair play“ u sklopu projekta „Zajedno protiv govor mržnje“. Osim navedenog, oko 300-tinjak okupljene djece imala su priliku vidjeti demonstraciju štetnosti utjecaja alkohola na koordinaciju pokreta i motoriku, demonstraciju policijskih vježbi i program prometne kulture za najmlađe.

Nakon paljenja plamena Plazma Sportskih igara mladih u Stonu, kampanja će nastaviti svoj put središnjim trgovima u gradovima u kojima će se održavati javne manifestacije u sklopu Turneje radosti Plazma Sportskih igara mladih tijekom travnja i svibnja u cijeloj Hrvatskoj.

Popularni Članci