OVO SU TRI HRVATSKE OTROVNICE Ekipa Pelješac hikinga pojasnila koje ćemo vidjeti na dubrovačkom području, a koje ne

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Orsat Žitković
Ekipa stranice Pelješac hiking pojasnila je koje su tri zmije otrovnice zastupljene u Hrvatskoj, a koje se od njih mogu, a koje ne mogu vidjeti na dubrovačkom području. 

"Od njih tri mi u južnoj Dalmaciji možemo razmišljati samo o poskoku (Vipera ammodytes), međutim ne tako daleko od Dubrovnika u Crnoj Gori u masivu Lovćena (nepotvrđeno i Orjena) prisutan je i planinski žutokrug (Vipera ursinii macrops), inače najmanja i najmanje otrovna naša otrovnica čiji je ugriz u rangu malo zešće ose. U Hrvatskoj, planinski žutokrug je prisutan u masivu Dinare i obližnjih manjih planina. Naša najmanja otrovnica ujedno je i najugroženija.


Sto se tiče riđovke, inače europske najraširenije otrovnice koja preferira hladnu klimu pa se iz istog razloga proširila do samog Artika (i baš ta "ljubav" prema hladnijem okolišu je automatski izostavlja iz Dalmacije tj. ne postoji u istoj) dolazi u dvije verzije. U Gorskom Kotaru prisutna je Vipere berus berus, ostatak čini podvrsta Vipera berus bosniensis koja je ujedno i otrovnija od klasične riđovke (Vipera berus berus).


Nama najbliži nalaz Vipere berus bosniensis lociran je u blizini Trebinja. Ugriz riđovke dakako puno je benigniji od poskoka, očnjaci su nekih četiri milimetra duljine dok je kod poskoka to već 10 milimetara. Svi viperidi imaju hemotoksični otrov koji razara tkivo. Inače naziv Vipera dolazi od lat. VIVUS sto znači živ i PARIO što znači rađati. Dakle, i poskok i riđovka i žutokrug rađaju žive mlade," objavili su

Popularni Članci