Petrov stigao u Dubrovnik: Oštro osuđujem prijetnje Bunjca iz Živog zida (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Predsjednik Mosta i nositelj liste za EU izbore Božo Petrov  i kandidat Mosta Mato Tomljenović danas su u Dubrovniku održali konferenciju za medije na temu predstojećih EU izbora.

„Izbori 26. svibnja su za Hrvatsku izuzetno važni, na njima Hrvatska može promijeniti smjer i sjesti za stol s ostalih zemljama EU te na taj način razgovarati o svom razvoju i napretku ravnopravno s ostalim zemljama članicama. Osobno mislim kako moj Dubrovnik u svemu tome može bolje,“ izjavio je Tomljanović koji se posebno osvrnuo na EU fondove i kohezijsku politiku.

„Smatramo poražavajućim podatke koji govore o postocima ugovorenih sredstava, kao i podatke koji se odnose na sredstva koja su već ovjerena. Korekcije koje se događaju nakon same kontrole projekata su posebna priča i to nas u najmanju ruku žalosti jer se radi o iznosu od gotovo pola milijarde kuna. Kohezijska politika nije samo politika koja se mora provoditi deklarativno. To je politika regionalnog razvoja i solidarnosti,“ kazao je Tomljanović dodavši kako je potrebno aktivnije sudjelovati u radu EU parlamenta s fokusom na nacionalne interese.

Petrov je uputio kritiku na račun dosadašnjih predstavnika u EU parlamentu istaknuvši kako su 'imali pet godina kako bi dokazali da se žele boriti za Hrvatsku', ali ih se 'nije moglo čuti'.

„Kad je riječ o korekcijama, imamo stiuaciju da smo kao država uspjeli ugovoriti samo 17 posto sredstava od onoga što možemo.  No, od toga iznosa potrebno je oduzeti korekcije. Dakle, to znači kako nismo ugovorili niti 17 posto nego za pola milijarde manji iznos. Eto, toliko su bili sposobni i toliko su se borili za Hrvatsku i svoje građane,“ izjavio je Petrov.

Na novinarsko pitanje oko prijetnji smrću u Saboru od strane saborskog zastupnika Branimira Bunjca iz Živog zida, Petrov je odgovorio kako takvo ponašanje osuđuje.

„Ne mislim kako je primjereno oduzimati imovinu od saborskih zastupnika, ali s druge strane treba najoštrije osuditi bilo kakve prijetnje, pogotovo one koje smo mogli čuti od Bunjca. No, ono što me malo smeta u cijeloj priči jest moraliziranje HDZ-a dokle god funkcionira slavonski gentlemen's club HDZ-ovaca. Neka prvo počiste u svom dvorištu pa neka onda drugima drže morale prodike. Bez obzira na sve to, treba sankcionirati, pogotovo ako se kolege ne ispričaju, bez obzira je li rečeno u afektu ili ne,“ odgovorio je Petrov.

Na pitanje oko toga zašto Nikola Grmoja kao Mostov županijski vijećnik nije sudjelovao u jučerašnjoj tematskoj sjednici Županijske skupštine o stanju zdravstva na jugu Hrvatske, Petrov je kazao kako je krenuo na sjednicu, ali kako je bio spriječen iz osobnih razloga.

„Bez obzira na to bio on tu ili ne, godinama upozoravamo na situaciju u zdravstvenom sektoru. To traje od 2013. godine, prošli smo ve instance, sve vrijeme govorili o katastrofalnoj situaciji u Donjoj Neretvi i DNŽ. Oni jednostavn one čuju. Nismo bili oni koji smo samo kritizirali, nudimo rješenja, a na sve su se oglušili. Događaju se tragedije i onda počinju nešto raditi, a ja ću postaviti pitanje kako će oni nadomjestiti manjak kadra u Općoj bolnici Dubrovnik, kome će služiti dnevna bolnica u Metkoviću ako nema kadra?,“ kazao je Petrov.

Popularni Članci