POČELI RADOVI NA KATASTARSKOJ IZMJERI Bačić: "Svi u Moluntu ćete na svakoj svojoj čestici imati uređeno imovinsko stanje" (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
U Moluntu je prigodnom svečašnošću obilježen početak radova na katastarskoj izmjeri za dio katastarske općine Đurinići. 

Početku radova nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić, načelnik Općine Konavle Božo Lasić i predstavnici Geodetskog zavoda Rijeka kao izvođača radova.

"Ovo je dio programa Vlade Republike Hrvatske kojim se putem Državne geodetske uprave i Ministarstva pravosuđa i uprave, moram naglasiti, rješavaju pitanja, ja bih rekao, stoljetne prirode. Zadnji put je ovdje izmjera bila u 19. stoljeću i od tada se zapravo po pitanju evidencija ništa nije događalo na sustavnoj razini. Vlada Republike Hrvatske je prepoznala da su temeljne evidencije katastra i zemljišnih knjiga one u koje treba investirati.  Dakle, da ovo nije trošak nego investicija koja će omogućiti ovome kraju kao i drugim krajevima Republike Hrvatske bolji i snažnji razvoj. Mi ćemo ovaj projekt provoditi sljedećih otprilike godinu dana gdje će biti obuhvaćeno nešto malo više od 200 hektara i nešto otprilike oko tisuću katastraskih čestica. Vrijednost ovoga posla je negdje oko 180 tisuća eura", kazao je ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić. 

"Ovo je jedna od 45 općina koja će biti obuhvaćena katastarskom izmjerom i obnovom zemljišne knjige u ovoj godini. Time će se investirati gotovo 36 milijuna eura i obuhvatiti negdje oko 60 katastarskih općina. Vrlo često govorimo da su katastri i zemljišne knjige zapravo najveća banka. Zašto najveća banka? Zato što sva istraživanja u Republici Hrvatskoj, pa i u svijetu, a pogotovo u Europi, govore da je polovina do tri četvrtine bogatstva jedne države zapravo leži u nekretninama. Ako nekretnine nisu uređene i ako se s njima ne može slobodno raspolagati, i ako nisu dobro evidentirane, onda su one samo mrtvi kapital i ništa drugo.  Jednako tako, ono što treba naglasiti, jest da ćemo s ovim poslom kako na ostalim područjima Republike Hrvatske, tako i ovdje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji , pa i na području općine Konavle, nastaviti aktivnosti, jer će višegodišnjim programom katastarskih izmjera kojeg je donio Hrvatski sabor na prijedlog Hrvatske vlade, biti obuhvaćena sva građevinska područja Republici Hrvatskoj, negdje oko 600 tisuća hektara, i u taj posao će biti uloženo negdje oko 400 milijuna eura u sljedećih 10 godina. 

Okupljenima se potom obratio Branko Bačić. 

"Katastar i zemljišna knjiga u čitavoj Dalmaciji, u čitavoj priobanoj Hrvatskoj, ali u velikom dijelu i cijele države oslonjena na izmjeru koja je rađena za vrijeme Franja Josipa, tamo negdje u prvoj polovici 19. stoljeća kako gdje, na temelju čega je formirana zemljišna knjiga u drugom polovici 19. stoljeća, od tada pa do danas", kazao je Bačić i dodao da se na cijelom području na kojoj je izmjera rađena dogodilo na tisuće, ako ne i milijun promjena, koje nisu evidentirane. 

"Ta činjenica nas praktično obeshrabruje u bilo kakvoj aktivnosti da bismo mogli napraviti i realizirati neki mali projekt,  bilo da je to izgradnje neeke male garaže, pa do nekog velikog infrastrukturnog projekta", kazao je Bačić. Najavio je da će se u idućih osam godina premjeriti cijelo građevinsko područje u Republici Hrvatskoj, a radi se o 600 tisuća hektara. 

"Imat ćete svi u Moluntu, gdje god vam je građevinsko zemljište, na svakoj svojoj čestici uređeno imovinsko stanje. Tako da ćete biti, kolokvijalno, 1/1 upisani u česticu. I to je veliki iskorak, ne samo u Moluntu, već u cijeloj Hrvatskoj. Pomoći će da se brže realiziraju projekti, jer tko god je pokušao biti investitor, zna kolika mu je prepreka ako nisu uređeni imovinsko-pravni odnosi", kazao je Bačić i dodao da nije moguće napraviti cijelu izmjeru Hrvatske tako brzo, pa su se odlučili fokusirati na područje gdje se događa 80 posto aktivnosti. 

"Važno je reći, nakon završetka izmjere, vaše zemljište će tog dana vrijediti barem 30 posto nego što vrijedi danas. A i Općina Konavle će imati značajno veći prihod", kazao je Bačić. 

 

Popularni Članci