Pogledajte bespravnu građevinu u Cavtatu koja je niknula tik do mora

Autor: Maro Marušić
Građevinska inspekcija zaključuje kako investitor Ilija Dugandžić bespravno gradi

Već godinama traju okršaji između obitelji Vidak i investitora Ilije Dugandžića zbog gradnje nekretnine u Cavtatu, na lokaciji Obod, u neposrednoj blizini Pavlovićeve ulice, kojih 400 metara od hotela Epidaurus. Gradnja se vrši na dvije parcele, čestica zemlje 770/2 i 749/2 k.o. Obod. Obitelj Vidak tvrdi da investitor Dugandžić objekt gradi mimo građevinske dozvole, i to, kako naglašavaju, „više od polovice izgrađenog objekta je van gabarita građevinske dozvole“.

-I ne samo to, već se objekt gradi na pomorskom dobru. Gradnjom objekta u izgradnji je meni i mojoj obitelji prouzročena velika materijalna šteta poradi čega se vodi sudski spor na sudu u Dubrovniku.  – kažu u obitelji Vidak.

Više puta su zvali građevinsku inspekciju kako bi zaustavila radove, ali investitor je i dalje napredovao u projektu. Stoga smo pitali Građevinsku inspekciju Ministarstva graditeljstva da nam kažu je li objekt legalan ili ne.

-Na gradnji investitora Ilije Dugandžića na k.č.br. 770/2 k.o. Obod utvrđeno je da se gradnja izvodi protivno građevinskoj dozvoli te je 6. veljače ove godine građevinska inspekcija naredila zatvaranje gradilišta posebnim službenim znakom. Na k.č.br. 749/2 k.o. Cavtat se ne izvode radovi i nije utvrđena povreda propisa iz nadležnosti građevinske inspekcije.

Znači Građevinska inspekcija utvrdila je da je građevina koja se gradi na parceli odmah do mora bespravna. Pitali smo i Lučke kapetanije u Dubrovniku i Cavtatu je li investitor gradio na pomorskom dobru, ali oni su se oglušili na naše pitanje. Prema slikama čini se da je riječ o gradnji na pomorskom dobru, ali to ne možemo tvrditi. Obitelj Vidak je sigurna da se gradilo na obali gdje je to protivno zakonu.

-Geodet kojega smo doveli jasno je mjerenjem došao do zaključka da se građevina gradi(la) na pomorskom dobru – kazali su nam poslavši sliku.

Nažalost, nismo uspjeli doći do investitora Ilije Dugandžića da nam kaže svoju stranu priče. No, ova sapunica će se vjerojatno nastaviti, pa će sigurno biti prilike da svatko od aktera ove priče kaže još nešto, a mi ćemo nastaviti pratiti kako se slučaj raspetljava.

Kako sada stvari stoje, Dugandžić bi trebao ukloniti dobar dio građevine, jer dobro premašuje građevinsku dozvolu. No u ovoj državi je sve moguće, pa tako i da investitor nastavi radove u ovom obujmu.

Dubrovački vjesnik je još davno pisao o ovom slučaju. Prema  tvrdnjama Dubrovačkog vjesnika, investitori Ilija Dugandžić i Božo Banović su lokacijsku dozvolu za gradnju sjevernog djela objekta dobili u rekordnom roku – za samo 15 dana. Dozvolu je potpisao tadašnji pomoćnik šefa Ureda državne uprave u Dubrovniku Ivo Žeravica, najpoznatiji po umješanosti u Aferu Pet zvjezdica. To se događalo još davne 2003. godine.

Također, prema pisanju Dubrovačkog, prije izdavanja dozvole, nadležne institucije uopće nisu utvrdile granicu pomorskog dobra, odnosno je li je investitor premašuje.

Popularni Članci