Lasić pojasnio povećanje zakupa javnih površina: 'Želimo spriječiti devastaciju Cavtata'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
U sklopu priprema za turističku sezonu, koja kreće početkom uskršnjih blagdana, Općina Konavle je uredila Cavtat, ali i donijela značajnu odluku koja je uzbudila pojedine ugostitelje. Naime, riječ je o povećanju cijena zakupa za javne površine koji će se naplaćivati tijekom cijele godine. 

Na općinsku odluku svezi promjene gospodarenja javnim površinama reagirali su ugostitelji izrazivši nezadovoljstvo korekcijama cijena, no načelnik Općine Konavle Božo Lasić ne da se smesti u svom naumu. Mišljenja je kako je Općina u postrecesijskim vremenima imala razumijevanja za sve poduzetnike te zadnjih osam godina nije mijenjala cijenu zakupa koja je u usporedbi s ostalim jedinicama lokalne samouprave u Županiji bila uvjerljivo među najnižima. Uz sve to, navodi kako su najave za ovu turističku sezonu iznad svih očekivanja.

- Prošla sezona je bila izvrsna, no ja često to sa zadrškom govorim jer nam se jednostavno "dogodio" turizam, došao je veliki broj gostiju i stvorio se nered i metež. Upravo zbog toga shvatili smo kako je potreban održiv razvoj te odlučili poduzeti korake i napraviti red - govori načelnik Lasić dodavši kako je prošla godina bila "katastrofalna" jer su stolovi bili na cesti, na nogostupu, a došlo je do zagađenja mora i začepljenja kanalizacije zbog neugrađenih mastolova. Zbog toga iz Općine Konavle odlučili su napraviti rez pa su obavijestili ugostitelje na vrijeme kako svi moraju imati ugrađene mastolovce, a u međuvremenu se napravili izmjena javnih površina, kako je pojasnio načelnik, kojom su određeni gabariti i pozicije stolova, stolica i reklamnih panoa.

- Želimo spriječiti ono što se događalo pošle godine, a to je devastacija kompletnog prostora. Krenuli smo u taj proces, a jedna od mjera je povećanje cijena uz uređenje javnog prostora što je dosta koštalo. Pojedinci se ljute kada uspoređujemo Cavtat s Dubrovnikom i Župom, ali moramo jer sve je to isto područje, a čak mislim da je Cavtat po nekim stvarima i bolji od Dubrovnika - rekao je Božo Lasić naglasivši kako su cijene javnim površina bile "besramno niske", a mišljenja je kako u Cavtat i onako dolaze ljudi koji žele odmor i mir stoga je potrebno promišljati turizam.

Lasić se zapitao što zapravo jedan ugostitelj može bez javne površine te je ponudio jednostavan odgovor, a to je zatvoriti cijeli restoran i ostati bez prihoda.

- Ustupanjem javne površine mi je ne možemo koristiti za ništa drugo pa ni za parking koji nam je neophodan. Dajemo ugostiteljima da ostvare prihode i ja sam nebrojeno puta, kada su pojedinci prigovarali što se događa u Cavtatu, branio ugostitelje i govorio da ih se pusti tih mjeseci neka rade jer zarađuju za sve nas. To je moj stav i danas, ali moramo uvesti reda - jasno je poručio Lasić pojasnivši kako se brojkama manipulira.

Tako je naveo kako je cijena novog kvadrata biti dvije, umjesto ranijih 1,35 kuna što prema njegovom mišljenju znači da će jedan restoran izdvajati šest tisuća kuna za stol kojemu su potrebna četiri kvadrata što je dnevno prema njegovom izračunu osam kuna. Također, navodi kako su neke plaćali 20 do 30 tisuća kuna što se sad uduplalo pa izgleda strašno, no Lasić dodaje da su cijene niske te se nije plaćalo korištenje prostora za cijelu godinu.

- Odlučili smo ponuditi ugostiteljima ako budu radili cijelu godinu, uz dva mjeseca renovirana i godišnjeg odmora da zimi plaćaju pedeset posto za javnu površinu. Imali smo situaciju za Božić i Novu godinu da skoro niti jedan kafić u Cavtatu nije radio. Unatoč svemu, njemam problema s ugostiteljima jer većina njih razumije odluku. Važno je naglasiti kako te novce ne nosim ja kući već oni ostaju Općini i vratit će se - zaključio je za Dubrovački dnevnik načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Popularni Članci