Srđevci, Zelena akcija i arhitekti najavili žalbu na presudu za golf na Srđu: Prijetili su nam iz ureda premijera, ali istjerat ćemo stvar do kraja

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: A.Č.
Danas je na Upravnom sudu u Splitu donesena presuda o prihvatljivosti za okoliš projekta na Srđu kojom je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja Zelene akcije, inicijative građana Srđ je naš i Udruženja hrvatskih arhitekata da se zahvat proglasi neprihvatljivim za okoliš.

Potpredsjednik Zelene akcije Enes Ćerimagić kazao je kako je riječ o prvostupanjskoj i nepravomoćnoj presudi, a pojasnio je kako je ona donesena povodom ponovljenog postupka koji je vođen povodom presude iz 2016. godine kada je riješenje iz 2013. godine ukinuto kao nezakonito. Ćerimagić je istaknuo kako je u prvoj presudi utvrđeno da procjena utjecaja na okoliš za golf na Srđu nije adekvatno učinjena te da je potrebno ponoviti postupak.

- Današnjom presudom je potvrđeno rješenje i donosena je bez ponovljenog postupka i bez ponovljene studije utjecaja na okoliš i bez da se uopće sastalo stručno povjerenstvo koje ocjenjuje procjenu utjecaja na okoliš. Iz tih činjenica jasno je kako mi s takvom presudom nismo zadovoljn i uložit ćemo žalbu višem sudu - naglasio je Enes Ćerimagić koji je mišljenja kako je ovo sudsko rješenje doneseno nakon što je investitor, koji je bio nezadovoljan prethodnom presudom, pokrenuo arbitražni postupak tvrdeći da traži odštetu od 500 milijuna eura. Potpredsjednik Zelene akcije smatra kako je tada Ministarstvo za zaštitu okoliša izdalo gotovo identično rješenje potvrđeno današnjom presudom.

- Investitor je našu tužbu pokušao spriječiti na sve moguće načine pa i tužbom protiv Zele akcije, a osobito su gnjusni bili pritisci na nas iz samog vrha državne vlasti, točnije iz ureda premijera. Mi nismo željeli odustati i nećemo odustati. Ova presuda je samo jedan korak - kazao je Ćerimagić dodavši kako će "na višem sudu istjerati stvar do kraja". O vrstama pritisaka pojasnio je kako su oni išli posrednim putem s jasnom porukom te da nisu bili utuživi, ali su neprihvatljiv dio političke kulture.

Koordinator inicijative građana Srđ je naš Đuro Capor istaknuo je kako bez obzira na presudu inicijativa nastavlja borbu.

- Projekt je prijetnja građanima, kvaliteti života i novcima građana koji putem financiranja javne infrastrukture trebaju platiti troškove financiranja ovog projekta, a arbitražni postupak je također uperen prema novcima hrvatskih građana. Struka i građani se ovom projektu suprostavljaju, a gradske i državne vlasti im čitavo vrijeme pogoduju. Ova gradska uprava do sada nije napravila ništa da zaštiti interese građana i krajnje je vrijeme da pokušaju spasiti prostor i novce građana - rekao je Đuro Capor dodavši kako je projekt golfa na Srđu zasniva na pogodovanju od strane svih razina vlasti.

- Mi nećemo odustati i prema tome ovaj projekt nema budućnosti - naglasio je Capor dok je predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik Božo Benić istaknuo je kako je golf na Srđu pokušaj radikalne imputacije strateške točke Grada Dubrovnika.

- Riječ je o pokušaju izgradnje velikog stambenog naseljena za bogato strano tržište i samim time stjecanje golemog profita temeljenog na renti Dubrovnika. U zadnje vrijeme smo svjedoci eskalacije urbanističkog kaosa u gradu i ovo što se predviđa na Srđu samo će doprinijeti daljnjoj eskalaciji - istaknuo je predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik Božo Benić dodavši kako oko ovog pitanja postoji koncenzus struke.

SUD REKAO SVOJE Odbijena tužba 'srđevaca' protiv Studije utjecaja na okoliš za golf na Srđu

Popularni Članci