PUT DUG DVIJE TISUĆE MILJA Ekipa entuzijasta krenula iz Orebića na regatu po Sredozemlju (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivica Trojanović
Na put dug 2 000 milja i ove godine se odlučila ekipa entuzijasta koja je krenula iz Orebića. Jedrilicom će ploviti po Sredozemlju, a više o ovom pothvatu na društvenim mrežama je objavio čitatelj Ivica Trojanović. 

'U ranim večernjim satima srijede iz orebićke lučice na put dug 2000 milja jedrilicom Archambault M34, imena Munjek F i vlasništva Dustom Sailsa, krenula je četveročlana posada u sastavu Darko Prižmić, Bruno Gjidera, Tomislav Grubelić i Damir Glišović, dok im se na Malti priključuju Duško Tomić (vlasnik broda) i Hrvoje Opačak. Cilj ekipe je 39. izdanje Rolex Middle Sea jedriličarske regate u Sredozemlju, domaćina Royal Malta Yacht Cluba, dužine 606 milja koja počinje i završava pod drevnim zidinama glavnog grada La Valette, a ove godine očekuje rekordnih 149 plovila iz najmanje 20 različitih zemalja cijelog svijeta. 


Od prvog izdanja 1968. godine regata privlači široku paletu natjecatelja i jedrilica pa se tako i ove godine očekuje šaroliko društvo od svjetskih prvaka i profesionalnih jedriličara do „običnih“ morskih zanesenjaka; od elegantnih klasika do najmodernijih superbrzih jurilica. Prvu etapu ekipe s Munjeka F čini oko šesto milja i oko četiri dana dug put preko Jadrana, kroz Otrant, uz Kalabriju i Siciliju do Malte gdje u subotu 20. listopada u 10:00 starta utrka. Sama regata je duga 606 milja, a ide od La Valette preko rta Capo Passero na jugu Sicilije do Messine na sjeveru. Dalje okreće oko vulkanskog Strombolija do otoka Favignana na zapadu Sicilije, te preko otoka Pantellerie i Lampeduse nakon 4-5 dana završava pod zidinama drevnog grada La Valette (službeno do 27.listopada). Ova regata je veliki izazov za skipere i posade koje se često moraju nositi sa nepredvidljivim i teškim uvjetima Scila i Haribda Sredozemlja što je bilo zorno vidljivo tijekom prošlogodišnje regate kada je vrlo mali broj jedrilica regularno došao do cilja zbog jakog nevremena i olujnog vjetra. 
Po okončanju utrke ekipu, koja ove godine nastupa za JK Labud Split, a u kojoj su i dvojica članova PŠU Peliška jedra iz Orebića, očekuje i 600 milja dugi put kući gdje ih očekujemo početkom studenog. 


Poželimo hrabrim momcima sreću, dobro more, vjetra taman i malo priko i u konačnici dobar plasman,' objavio je Trojanović. 

Popularni Članci