SIGURNA KUĆA DO KRAJA GODINE Zlostavljane Dubrovkinje više neće bježati po Hrvatskoj, sklonište će financirati Grad i Županija

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: © Dan Race - Fotolia.com
Nedavni prosvjed koji se održao u Zagrebu i Dubrovniku, u organizaciji inicijative "Spasi me", s ciljem zalaganja za nultu stopu tolerancije na nasilje u Hrvatskoj, pokreno je pitanje izgradnje skloništa za žrtve nasilje u županijama u kojima ne postoje.

Članice inicijative "Spasi me" susrele su se s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović nakon čega su artikulirani jasni ciljevi u rješavanju problema obiteljskog nasilja. Među dogovorenim zahtjevima bio je taj da će Vlada dogovoriti sa čelnicima županija u kojima nema skloništa za žrtve nasilja da ista osiguraju najkasnije do konca godine jer kako navode već imaju osigurane novce. 

Dubrovačko-neretvanska županija jedna od onih koje nemaju sklonište stoga smo pitali smo zamjenicu župana Žaklinu Marević kakvi su planovi po pitanju realizacije ovog projekta budući da se nekoliko godina unatrag o tome intenzivno govori.

"Dubrovačko-neretvanska županija je u pronalasku rješenja sa svim relevantim sudionicima za rješavanje navedene problematike kako bismo, sukladno nalogu Vlade, osigurali sigurnu kuću do kraja godine", navela je zamjenica župana Žaklina Marević koja je istaknula podatke kako na području naše Županije nije bio niti jedan zahtjev za  smještaj u sigurne kuće od početka ove godine do danas. Uvidom u podatke prošlih godina, navela je Marević, zahtjeva za privremenim smještajem u 2015. godini bilo je sedam, u 2016. dva, a u 2017. i 2018. godini tri zahtjeva. 

"Svi zahtjevi su realizirani smještajem u jednu od sigurnih kuća na području Republike Hrvatske. Stručni radnici aktivno provode preventivni rad s rizičnim obiteljima u centrima za socijalnu skrb, Zavodu za javno zdravstvo DNŽ pri Odjelu za mentalno zdravlje te Obiteljskom savjetovalištu pri Dubrovačkoj biskupiji", dodala je Marević naglasivši kako se "ne smije čekati da se nasilje dogodi već je potrebno reagirati kod bilo kakve sumnje na nasilje te isto prijavljivati nadležnim institucijama".

Inače, zamjenica je naznačila kako stručni radnici aktivno provode preventivni rad s rizičnim obiteljima u centrima za socijalnu skrb, Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije pri Odjelu za mentalno zdravlje te Obiteljskom savjetovalištu pri Dubrovačkoj biskupiji. Marević je istaknula kako je o temi obiteljskog nasilja važno educirati i senzibilizirati javnost, a prema njezinom mišljenju jedan od načina je spomenuta inicijativa "Spasi me".

Iako je pitanje sigurne kuće u nadležnosti Županije pitali smo za komentar i Grad Dubrovnik.

"Grad Dubrovnik je spreman maksimalno pomoći prilikom realizacije projekta i u svakom slučaju podržava ideju pokretanja sigurne kuće koji smatramo potrebnom u cilju zaštite žena i djece od zlostavljanja te zbog toga je spreman financijski sudjelovati u tom projektu i biti podrška u provedbi", naveli su iz Grada Dubrovnika.

Popularni Članci