SNIJEG U ŽUPANIJI Metković, Pelješac, Konavle pod bijelim pokrivačem (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Radarska kontrola, Mateo Tomas, Pero Grošeta
Cijela jadranska obala jučer se našla na udaru Sredozemne ciklone.

Portal Dalmacija danas piše kako je to atipično za ovaj dio godine jer su sjeverni Jadran i sjeverna Dalmacija topliji su od srednje i južne Dalmacije. To je zato što se hladna kontinentalna zračna masa nalazi nad jugoistočnom Europom pa je zatopljenje s prednje strane nadolazeće ciklone izraženije na sjevernom nego na južnom Jadranu.

Tako je sinoć u Konavlima kao i u Gornjim selima i Osojniku počeo lagano sipiti snijeg, a u Metkoviću nešto jače pa su stanovnici doline Neretve jutro dočekali pod bijelim pokrivačem. Znatne količine pale su i na Pelješcu čemu svjedoče fotografije koje stanovnici objavljuju na društvenim mrežama.

Promet je otežan, ali većih problema nema ceste su prohodne i dok snijeg stvara poteškoće vozačima u prometu.

U Dalmaciji će potkraj srijede okrenuti na buru. A u prvome dijelu dana još će ponegdje puhati jugo, zatim sjeverozapadnjak i sjeverac. More većinom malo, ponegdje umjereno valovito. Pritom će prijepodne biti dosta oblaka uz mjestimice malo kiše, a uglavnom u Zagori i snijega. Najviša temperatura od 5 do 9 stupnjeva, koliko se predviđa i na krajnjem jugu Hrvatske. Ondje će prvi dio srijede obilježiti oblaci i mjestimične oborine - osim kiše, treba računati i na susnježicu i snijeg, poglavito u Konavlima, u dolini Neretve te u višim predjelima na Pelješcu. Nakon juga zapuhat će sjeverozapadnjak i sjeverac, a navečer i u noći bura, piše HRT.

U četvrtak ponovno oblačno s povremenim snijegom, uglavnom slabim, samo ponegdje uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Zapuhat će sjeverni vjetar, kojega će biti i u manje oblačni petak kada je malo snijega moguće još većinom u gorju. U subotu je izgledan porast dnevne temperature uz jugozapadni vjetar. 

Na Jadranu se malo kiše, ali mjestimice i snijega, predviđa prekosutra još na jugu, a snijega nošenog burom može biti i podno Velebita. Bura koja će zapuhati potkraj srijede - u četvrtak će jačati, a u drugome dijelu petka slabjeti. Dnevna temperatura zraka neće se previše promijeniti, a pojedina jutra opet bi mogla donijeti negativne temperaturne vrijednosti.

Popularni Članci