SPAŠAVANJE ŽELVE NA KORČULI 'Pasivno je plutala, imala je udicu u grlu...'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aquarium Pula
U Centar za oporavak morskih kornjača u sklopu Aquariuma Pula u ranim jutarnjim satima subote 18. srpnja, stigla je ozlijeđena glavata želva s Korčule. Morska kornjača koja je dobila ime Maro, progutala je udicu i upravo zbog brze reakcije svih u lancu spašavanja, zaštićenoj životinji je spašen život. 

– Njezin dolazak je zanimljiv utoliko što predstavlja uspješan primjer koordinacije i suradnje između različitih institucija. Pronađena je od strane turistkinje na otoku Korčuli koja je primjetila da morska kornjača pasivno pluta, i koja nas je obavijestila putem e-maila. Po primitku istoga odmah smo kontaktirali najbližeg dostupnog veterinara Sergeja Vilivića koji je preuzeo kornjaču – pojasnili su iz Aquariuma u Puli.

– Istovremeno smo obavijestili nadležno Ministarstvo, obzirom da se radi o strogo zaštićenoj životinji, koje je organiziralo premještaj kornjače u Split, kod veterinara Marija Gavranovića, posebnog obučenog za rad s morskim kornjačama. Tu je kornjača pregledana i obavljeno je rendgensko snimanje koje je pokazalo prisutnost udice u jednjaku, piše Morski.hr

Popularni Članci