SVEČANO U KAZALIŠTU Pelješki most glavna tema, stigao Jandroković i ministri (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL, Ivona Butjer
Svečana sjednica Županijske skupštine održana je danas, povodom dana Županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića, a nazočili su joj predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora Božo Petrov, saborski zastupnik Branko Bačić kao izaslanik predsjednice, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministrica kulture Nina Obuljen kao izaslanica premijera, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Mato Franković, saborska zastupnica Sanja Putica, državna tajnica Nikolina Klaić, europarlamentarka Dubravka Šuica, dubrovački biskup Mate Uzinić, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum.

Sjednicu je otvorila Vilma Kosović, predsjednica Županijske skupštine, a prisutnima se na samom početku obratio župan Nikola Dobroslavić u ime domaćina.

„Ove godine ne slavimo sasvim običan Dan županije, danas je 25. obljetnica njenog osnivanja te 25 godina od uspostavljanja županijskog ustroja u RH. Uvijek smo govorili kako je takav ustroj dobar te zastupali stajalište kako je taj ustroj kojeg je osmislio Tuđman optimalan ustroj, a to je potvrdila i Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. U travnju 1993. godine održana je prva sjednica, otad plovi županijski brod u izazovnoj plovidbi boreći se za boljitak žitelja i gospodarstvenika. Početak je bio obilježen oporavkom od agresije kojima su opustošene Konavle, Župa, Primorje, Grad. Iz pepela smo je podigli, ojačali smo poljoprivredu izgradili Luku, popravili ceste. Na taj smo način uspjeli sustići najnaprednije regije u zemlji i danas smo među pet najuspješnijih hrvatskih županija. U turizmu smo ponajbolji u Hrvatskoj, a Dubrovnik se nosi uz bok s turističkom elitom. Najbolji smo i u korištenju fondova EU. Najbolji smo i u gospodarenju pomorskim dobrom. Proizvodnja mandarina u Neretvi došla je na 100 tisuća tona godišnje i postala važan hrvatski izvozni proizvod i brend. Naši vinari proizvode najbolja vina, a na cijeni su i proizvodi marikulture. Modernizirana je Luka Ploče, izgrađena Luka u Gružu, a tu je i naša Zračna luka. Osnovana su dva sveučilišta i jedno visoko učilište. Gradimo konačno i Pelješki most. Nezaposlenost je niža nego u ostatku Hrvatske, demografsko stanje bolje od hrvatskog prosjeka, iseljavanje manje,“ izjavio je Dobroslavić.

Kazao je kako je do tih ciljeva došlo držeći se one stare dubrovačke 'Obliti privatorum publica curate' i 'Ne obećavaj ono što ne možeš ispuniti, a što obećaš ispuni'.

„U vremenima kad svjedočimo spinovima i populizmu, cilj nam je postići vjerodostojnost,“ izjavio je Dobroslavić dodavši kako su pred Županijom brojni projekti koje treba ispuniti.

„Moramo autocestu dovesti do Osojnika, spojiti Grad sa ZL brzom cestom, izgraditi kongresni centar, povezati naše otoke i još puno toga. Ostvarit ćemo sve naše ciljeve,“ rekao je.

Jandroković je u svom govoru kako Županija ima jasnu viziju po pitanju razvoja krajnjeg juga Hrvatske.

„Prošle godine sam bio ovdje, dolazim sada i drugi put i veliko je zadovoljstvo doći u DNŽ jer ona je jedna od najuspješnijih, najrazvijenijih i jedna od najljepših. Vama je ova ljepota svakodnevica, ali svaki put kad dođem na otoke, Pelješac, Konavle, u Dubrovnik opije me ta prirodna ljepota, ali i ona koju ste izgradili kroz stoljeća. Na to morate biti ponosni. Ta ljepota i bogatstvo je duboko u vašim genima što se osjeti u vašoj plemenitosti i humanosti. Prošla je godina dana, zabilježen je gospodarski rast od tri posto, povećanje kreditnog rejtinga, najbolja turistička sezona. No, trebamo se skoncentrirati na probleme s demografijom, jačanje infrastrukture, iseljavanje. Jako ste napredovali, imali ste najbolju turističku sezonu u povijesti, Dubrovnik i okolica su među najatraktivnijom svjetskim destinacijama. Cijeli je niz projekata u DNŽ, a svakako je najveći Pelješki most koji ima svoju nacionalnu važnost, a bitan je i za razvoj Pelješca. Pri tom zasluge idu svima vama, a posebno vodstvu Županije,“ izjavio je Jandroković.

Riječ je imala i ministrica Obuljen.

„Kao Dubrovkinji, posebno mi je zadovoljstvo što vas pozdravljam u ime Vlade, i to u godini kad možemo reći kako smo započeli neke projekte koji su desetljećima čekali realizaciju. Vlada Andreja Plenkovića je postavila kao cilj ravnomjeran razvoj Hrvatske,“ kazala je Obuljen te u tom kontekstu podsjetila na projekt Slavonija te se osvrnula na potpisivanje ugovora o izgradnju Pelješkog mosta. Podsjetila je kako će uskoro biti upućen u proceduru novi Zakon o otocima, a kako će se uskoro dovršiti zgrada Hrvatskog arhiva u Dubrovniku.

Kako kaže, 'danas se širi euroskepticizam i prijedlozi za izlazak iz EU', pa je podsjetila kako nam je ulazak u EU osigurao mir, gospodarski prosperitet, međunarodnu suradnju, mobilnost radnika, brojne prilike za učenike i studente.

Bačić je kazao kako je upravo sadašnji regionalni ustroj zaslužan za razvoj područja bez obzira na, kako kaže, disonantne tonove, a čestitao je na radu Dobroslaviću koji tu funkciju obnaša devet godina.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Franković.

„Dubrovnik sigurno plovi pod zaštitom Svetog Vlaha, a županiju čuva svetac poznat po iznimnoj blagosti duha. Dubrovnik se trenutno nosi s brojnim izazovima koje donosi razvoj, no imamo snage i iskustva voditi naš Grad u pravom smjeru. Sve ono što nam je dato na upravljanje cilj je ostaviti novim generacijama u boljem stanju nego što smo ga dobili. Puno je posl pred nama, ali znamo što želimo,“ izjavio je.

Izrazio je zadovoljstvo zbog nedavnog potpisivanja ugovora o izgradnji Pelješkog mosta, ali se osvrnuo i na pitanje zračne povezanosti Dubrovnika s ostatkom Hrvatske.

„Nažalost, građani Grada i Županije u nepovoljnom su položaju kad je u pitanju zračna povezanost, poglavito s glavnim gradom RH, stoga će Grad i Županija nastaviti voditi razgovore s Croatia Airlinesom kako bismo našli najbolji model,“ izjavio je.

Dan županije je čestitao i Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

„Vjeruj i imaj vjeru, toliko znam, bile su riječi koje su obilježile život blaženog Leopolda, a vi ste stoljećima pokazivali kako imate vjeru i jasnu viziju vašeg razvoja te ste danas kulturno, turističko, gospodarsko središte Mediterana,“ rekao je.

Baš kao i svake godine, dodijeljene su Nagrade Županije. Nagrade za životno djelo dobili su pjevač Oliver Dragojević i književnik Stjepan Šešelj. Nagrade za iznimna postignuća u prošlogodišnjem razdoblju dobili su predsjednik Udruge za osobe s intelektualnim poteškoćama 'Rina Mašera' Petar Baničević, KUD Metković, Narodna glazba Smokvica, viši znanstveni suradnik Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku Vlado Onofri, Hrvatska glazba Potomje.

„Imam čast čestitku uputiti u ime svih ovogodišnjih dobitnika Nagrada i zahvaliti se na dodijeljenom povjerenju. Čestitam svim nagrađenima, a posebno Oliveru Dragojeviću koji ne samo da je veliki umjetnik nego i velik i moralan čovjek koji je dao i održao riječ kako nikada neće prijeći prag agresora na našu Domovinu,“ izjavio je Šešelj u ime svih nagrađenih.

Svečanost su svojim nastupima uveličale klape Kumpanji, FA Linđo i Ladesta, potom KUD Metković te Gudački kvartet Umjetničke škole Luke Sorkočevića, dok su glumci Kazališta Marina Držića odglumili prizor iz Držićevog 'Skupa'.

Popularni Članci