SVEČANO U KONAVLIMA Općina slavi 25. obljetnicu, Lasić najavio brojne projekte (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle održana je danas povodom obilježavanja 25. obljetnice Konstituirajuće sjednice Vijeća i službenog osnivanja Općine Konavle u hotelu Albatros u Cavtatu. Tom je prilikom načelnik Općine Božo Lasić iznio sve projekte koji su napravljeni kroz 25 godina, kao i one koji tek očekuju Konavle.

„Izgrađene su ceste, preko 280 kilometara nerazvrstanih cesta, vjerovali ili ne, oko 200 kilometara vodovoda, kanalizacija, dječji vrtići kojih danas imamo sedam. Značajno su unaprijeđene društvene djelatnosti, socijalnu i zdravstvenu skrb koju smo doveli na jedan visoki nivo, možda najveći u RH,“ podsjetio je nastavivši govoriti o novim projektima.

„Nakon Domovinskog rata je u Cavtatu izgrađen autobusni kolodvor, marina, Turistička zajednica, ceste, nogostupi, javna rasvjeta, kanalizacija, a danas gradimo novu tržnicu, samoposlugu, ribarnicu, nove prostore za općinu. Pripremljena je sva komunalna infrastruktura za sve veće projekte. Danas na Zvekovici se uređuje zgrada TEP-a i to će biti jedan mali pogon gdje će se zapošljavati 80 zaposlenika. Da nismo doveli svu infrastrukturu na to područje, danas ne bismo mogli to raditi na Zvekovici. Očekujemo i spajanje Zračne luke na naš kanalizacijski sustav. Gospodarski svekoliko napredujemo. U ZL Dubrovnik se ulažu velika sredstva koja posredno i neposredno doprinose razvoju Općine Konavle, svaki njihov uspjeh nas veseli. Nezaposlenost nam je sada već ispod četiri posto, manja nego što je to slučaj čak s nekim razvijenijim europskim državama. Kad su u pitanju djeca i mladi, pomažemo različite sportske, vjerske i druge aktivnosti te sufinanciramo oko 50 udruga koje djeluju na području Konavala. pripremamo izgradnju škole u Cavtatu i mislim kako smo u zadnjih mjesec i pol, dva dana polučili dobre rezultate. U četvrtak ću biti u Zagrebu na sastanku u Ministarstvu koji bi trebao polučiti konkretne rezultate. Samnom će biti i župan Nikola Dobroslavić. Pripremamo izgradnju novog vrtića u Cavtatu. Gradimo kanalizaciju na Grudi, u Moluntu je pripremamo. Očekujemo uskoro i projekt na Prevlaci u suradnji s DPDS-om. U naredna tri mjeseca očekujemo revitalizaciju Prevlake. Kupljena je zbirka muzejskih eksponata u Austriji pa sam uvjeren kako će to biti jedan pravi hit na ovom području. Napreduju radovi na ulazu u Cavtat, a priprema se izgradnja reciklažnog dvorišta,“ kazao je Lasić.

Osvrnuo se i na uvođenje reda na javnim površinama zbog čega je naišao na određene kritike i pritiske.

„Dao sam do znanja kako su javne površine vlasništvo Općine i svih njenih građana. Većina je to razumjela i prihvatila, ali pojedinci misle kako je to njihovo,“ izjavio je Lasić.

Načelnik Općine se posebno zahvalio svim braniteljima koji su dali živote i borili se za slobodu Konavala kao i onima koji su pomogli u obnovi Konavala nakon Domovinskog rata. Istaknuo je kako su za sve što je Općina ostvarila zaslužni sami mještani, ali i višegodišnji načelnik Luka Korda.

„Sjetimo se i našeg prvog načelnika Luke Korde koji je s timom svojih suradnika zacrtao smjer razvoja Konavala,“ izjavio je Lasić.

Svečanoj je sjednici nazočio i zamjenik župana Joško Cebalo.

„Ova Općina je danas jedna od boljih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, jedna od boljih u RH. Sve što Konavle danas imaju je stvoreno od ruku Konavljana i onih koji su u proteklih 25 godina djelovali kroz Općinsko vijeće radeći dobro kroz kontinuiranu politiku razvoja. Kako dolazim s Korčule, znam što to znači biti na repu, no ponosan sam kako se iz dana u dan borite kako biste pokazali svima kako je važno zadržati ljude u pograničnim općinama. Ne mogu se ne osvrnuti na pitanje osnovne škole i vrtića u Cavtatu, no moram pohvaliti suradnju koju DNŽ ima s vašom Općinom po tom pitanju. Vjerujem kako ćemo u narednom razdoblju riješiti taj problem,“ kazao je Cebalo.

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić kazao je kako bi se mnoge općine mogle ugledati na Općinu Konavle.

„Mi iz Primorja koji smo za vama 'zakasnili' četiri godine kada smo formirali općinu jako dobro znamo koliko te četiri godine znače u kaskanju no pokušat ćemo to stići. Ne samo kako možete biti zvijezda vodilja nama kao općini, nego mnogim drugim hrvatskim općinama. Kad sam išao u srednju školu govorili su mi kako je Primorac Konavljaninu mlađi brat,“ izjavio je.

Sjednici je nazočio i načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli koji je podsjetio na osnivanje Općine Konavle, ali i Općine Župa dubrovačka.

„Svi zajedno smo 1993. godine zbog rata prolazili uistinu teško razdoblje, no vi ste se odlučili na osnivanje vlastite općine, i to prvi u ovim krajevima. Napravili ste pravi potez, uspjeli ste na pravi način prezentirati ne samo Općinu Konavle nego i krajnji hrvatski jug te dobiti projekte od Vlade. Sjećam se dobro kako se tada u Župi, koja nije bila zasebna općina, na neki način s određenom dozom zavisti gledalo na Općinu Konavle. Tako smo i mi odlučili provesti referendum i odlučili smo se za izdvajanje iz tadašnjeg sastava Grada Dubrovnika što ste vi napravili četiri godine prije nas. Ne znam jeste li vi u Konavlima imali skeptike, mi u Župi jesmo, iako su bili u dosta maloj mjeri. Bili su dosta glasni, ali sam siguran kako su se brzo razuvjerili,“ izjavio je Nardelli.


Predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović Crni dao je kratak pregled sastava Vijeća kroz godine, a vijećnicama, koje su kroz godine naspram vijećnika u debeloj manjini, je podijeljeno cvijeće.

„Na prošlim izborima su na listi HDZ-a bile čak dvije žene što znači kako se popravljamo. Moram napomenuti kako dijeljenje cvijeća nema nikakve veze s Istanbulskom konvencijom, mi smo to isplanirali i prije nego što je ona ratificirana,“ kazao je u šali Simović. Ispred vijećnica se zahvalila Ljubica Brailo.

Nakon govora je upriličen prigodni domjenak.

Popularni Članci