ODLUKA S TAJNOG SASTANKA Trebinjski mediji doznaju: Početkom iduće godine Hidroelektrana u Platu počinje s radom

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Portal TrebinjeLive.info piše kako je u posjedu dokumenta Hrvatske elektroprivrede u kojemu stoji da će Hidroelektrana "Dubrovnik" u Platu na mreži biti sredinom siječnja iduće godine.

U dokumentu je navedeno kako će sredinom siječnja 2020. na mreži biti jedan od dva agregata, dok će drugi agregat biti u funkciji od ožujka iduće godine.

TrebinjeLive.info neslužbeno saznaje da su ovu hidroelektranu nedavno zajedno posjetili prvi ljudi Hidroelektrane u Platu i Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ kada su održali i radni sastanak.

"Na sastanku u Platu navedeno je da će elektrana početi s radom u siječnju, jer su analize pokazale da nema teških materijala i da je kvalitet zraka u postrojenju na zadovoljavajućem nivou, pa sanacija napokon može početi", navodi njihov izvor te dodaje kako je odmah nakon rezultata analiza, donesena odluka o sanaciji kranova i kranskih staza, nakon čega će uslijediti provjera agregata i njihovo čišćenje.

"Ono što je najvažnije, primarna oprema hidroelektrane nije oštećena. Izgorjeli su kablovi pomoćnog napajanja, a oštećen je bio i plafonski dio mašinske zgrade", ističu njihovi sugovornici.

Trebinjski portal se pita zbog čega ova hidroelektrana već nije na mreži i zbog čega sanacija oštećenja, koja nisu bila značajna, traju tako dugo. Također ističu kako se u hrvatskim medijima šturo piše o procesu vraćanja hidroelektrane na mrežu zbog, kako navode, istražnih radnji protiv odgovornih iz HEP-a za incident iz siječnja kada su tri radnika poginula.

Od tada je, podsjeća trebinjski portal, HE "Dubrovnik" van mreže, a tijekom istražnih radnji uhićeni su dvojica rukovodećih iz HEP-a.

Trebinjelive napominje kako zbog neraspoloživosti HE "Dubrovnik" najviše trpi HET. Prema njihovim izvorima čak 60 posto od ukupne proizvodnje rezultat je rada agregata u Platu, zbog čega je ovo produzeće već sad ostvarilo preko 25 milijuna maraka manje prihode od plana. 

Popularni Članci