Župan Dobroslavić i zamjenik Cebalo pozdravili sudionike desetog Susreta jadranskih zavoda za prostorno planiranje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Županija
Župan Nikola Dobroslavić i zamjenik Joško Cebalo pozdravili su danas sudionike desetog Susreta Zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija kojeg ove godine organizira Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije.

Skupu prisustvuju predstavnici Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj, Ministarstva kulture te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom naglasio kako je prostorno planiranje osnova svakog razvoja te kako se to možda najviše očituje upravo na Jadranu i otocima.

Zamjenik Cebalo pristunima je kroz kratu prezentaciju predstavio glavne razvojne projeket koji se provode ili su u visokom stupnju pripreme, od Pelješkog mosta, preko osam trajektnih luka do autoceste i brze ceste, ali i Centara kompetencije itd.

Jadranske županije su smještene na obali Jadranskog mora i imaju iste ili slične probleme, a jedna od važnih zajednčkih tema je i zaštita kulturne baštine kroz prostorne planove.
U sklopu Susreta u četvrtak 15. studenog 2018. godine organizirana je Konferencija o svjetskoj baštini i prostornom planiranju. Stručnjaci iz Španjolske, Italije, Poljske i Crne Gore predstavit će svoja iskustva, a bit će iznesena i dugogodišnja dobra praksa iz Švedske.

Izlagači će se na planiranoj panel raspravi osvrnuti na temu buffer zone Dubrovnika čija je konzervatorska podloga u izradi, plana upavljanja te općenito temi kulturne baštine u zakonodavstvu i prostornom planiranju.

Na konferenciji ova tema je stavljena u fokus s ciljem podizanja razine svijesti javnosti tj približavanja pojmova buffer zona, plan upravljanja, procjena utjecaja na kulturnu baštinu donositeljima odluka, stručnjacima iz raznih oblasti planiranja te zainteresiranim građanima.

Popularni Članci