Župan Dobroslavić kao izaslanik predsjednika Europskog odbora regija

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DNŽ
Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje na skupštini Konferencije perifernih primorskih regija Europe (CPMR) u Madeiri u Portugalu kao izaslanik predsjednika Europskog odbora regija.

Župan Dobroslavić predstavlja stavove lokalne i regionalne samouprave vezane uz prijedloge za Europsku Komisiju za proračun EU nakon 2020. godine u panelu „Proračun EU“, uz članove odbora za proračun Europskog Parlamenta te direktora Odjela za proračun Europske Komisije.

Župan Dobroslavić govorio je o prijedlogu Europske Komisije kao dobroj podlozi za raspravu, ali pritom naglašujući da ga prije usvajanja treba značajno doraditi. Svoju podršku pružio je prijedlogu financiranja novih prioriteta Europske unije s tim da isti ne smiju biti nauštrb Kohezijske te Zajedničke poljoprivredne politike i ruralnog razvoja.

Župan je izrazio razumijevanje lokalne i regionalne samouprave za prijedlog Europske komisije o povezivanju korištenja sredstava iz fondova s vladavinom prava u članicama, no naglasio je kako se to ne smije negativno odražavati na regije i gradove. Na samom kraju izlaganja, župan Dobroslavić je predložio moguća rješenja, kao što je povećanje financiranja vlastitih sredstava iz BDP-a članica u odnosu na tekući period te izrazio nadu da će se Proračun izglasati u sadašnjem mandatu Europske komisije i Parlamenta.

Konferencija prerifernih primorskih regija okuplja oko 160 regija iz 25 država Europske unije i šire. Organizacija je veliki zagovornik snažne Kohezijske politike, plavog rasta, energetske politike, brige o klimatskim promjenama, politike susjedstva,  posjeduje značajnu mrežu kontakata unutar Europskih institucija i nacionalnih vlada te djeluje kao snažan lobi za regije.

Popularni Članci