Županija nastavlja štititi mandarine u dolini Neretve

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.coolinarika.com
Dubrovačko-neretvanska županija i u 2013. godini će s 40 tisuća kuna podržati projekt „Suzbijanje sredozemne voćne muhe u dolini Neretve“ kojega provodi Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo iz Zagreba, stoji u priopćenju tajništva županije.

„Zahvaljujući osiguranim sredstvima iz proračuna DNŽ za 2012. godinu, projektom biološkog suzbijanja sredozemne voćne muhe, provedena je zaštita nasada mandarina i drugog voća na ukupno oko 4 100 hektara“, navela je u dopisu županu Nikoli Dobroslaviću ravnateljica HCPHS Tatjana Masten Milek.

Naime, temeljem istraživanja u prošloj godini utvrđeno je kako je sredozemna voćna muha postala štetnik velikog gospodarskog značaja za dolinu Neretve, pa je započet ovaj projekt.

„Cilj ove biološke metode suzbijanja voćne muhe je eliminiranje upotrebe sredstava za zaštitu bilja dugoročno, što olakšava trženje ploda mandarina, poglavito izvoz u zemlje Europske unije. Sredstva će biti korištena u svrhu nabave laboratorijski uzgojenih i steriliziranih mužjaka mediteranske voćne muhe“, naveo je v.d. pročelnika za ruralni razvoj i poljoprivredu Ivica Prović.

Popularni Članci