ZNATE LI ŠTO JE HOTEL? To je koncentracijski logor u kojem rade i umiru nesretni Dubrovčani koji nisu naslijedili apartman

Autor: Maro Marušić
U našem Dubrovačkom rječniku objašnjavamo najvažnije pojmove života u Gradu

ANDRO VLAHUŠIĆ – bivši dubrovački gradonačelnik, poznatiji kao čovjek pun raznoraznih ideja od dovođenja America's cupa u Grad do odvođenja smeća u Novi Sad. Legenda kaže da su jedno jutro dvije ideje šetale Stradunom i nešto komentirale kad li je jedna, sva oduševljena, kazala drugoj: „Imam vlahušića kako riješiti ovaj problem.“

APARTMAN – vrhovni dubrovački Bog. Gospodar Života i Smrti. Spasitelj. Otkupitelj. Svetac.

BANJE – plaža u Dubrovniku mućki okupirana od strane Županije. Grad Dubrovnik nad plažom Banje nema nikakvog suvereniteta, točnije rečeno nema suvenira i teta, još točnije rečeno nema teta koje prodaju suvenire, najtočnije rečeno prihod s plaže Banje od teta sa suvenirima, odnosno koncesijskog suvereniteta, ide u županijski proračun, umjesto u gradski.

BOLNICA – medicinska ustanova na Medarevu, koja će uskoro ući u Guinessovu knjigu rekorda kao prva bolnica na svijetu bez liječnika. Hrvatska će tako postati prva država na Kugli Zemaljskoj koja će imati kazalište bez glumaca i bolnicu bez liječnika. Svaka čast, Croatia, full of life.

BOOKING APARTMANA – stara dubrovačka riječ koja označava smisao života, samsaru, izlazak iz neprekidnog ciklusa ustajanja za na posao i radnih zadataka.

CESTA – čovječanstvo je napravilo ogromne zgrade visoke poput planina, ukrotilo električnu energiju, kročilo nogom na Mjesec i poslalo svemirske brodove u još dalja univerzumska prostranstva, spoznalo uzročno-posljedičnu vezu prostorno-vremenskog kontinuuma, uhvatilo Božju česticu mjernim instrumentima, a postoje naznake da bi najizvrsniji ljudi među nama uskoro, nakon desetljeća mukotrpnog razmišljanja, možda mogli doći do senzacionalnog otkrića –  kako napraviti brzu cestu Dubrovnik – Zračna luka Čilipi? Kada se to napokon shvati, rijetko što će čovječanstvu ostati neistraženo i nepoznato.

ĆIRILICA – pismo na kojemu su pisali stari Dubrovčani, i na kojemu su se izdavali katolički molitvenici. U spomen na to Dubrovčanima uvijek drago pismo, svako toliko perspektivni i tolerantni dubrovački mladići pišu zahvale na ćirilici na zidu pravoslavne crkve. Najčešće je to zahvala u obliku povika „Srbe na vrbe“.

DOC – postoje samo tri šoping centra na svijetu koja posjetitelj nikada neće zaboraviti jednom kada nogom u njih kroči – The Dubai Mall u Emiratima, Siam Paragon u Bangkoku, te Dubrovački opskrbni centar u Lapadu.

DPDS – Društvo prijatelja deviznih sredstava.

DUBROVAČKA BISKUPIJA – najuspješnija građevinska firma u Dubrovniku i okolici.

ĐEREK, GORAN – najuspješniji Dubrovčanin u povijesti. Među rijetkim stanovnicima Grada koji je nešto napravio sa svojim životom. Svi ostali su, više-manje, samo a) iznajmljivali apartmane, b) radili kao uhljebi, c) oboje

EVANĐELJE – radosna vijest don Ivice Sinanovića.

FOTOSINTEZA BILJAKA – neprijatelj broj 1 dubrovačkog GUP-a. Veliki pisci dubrovačkih prostornih planova pitaju se zašto, pobogu, u neizgrađenom prostoru ostaviti biljkama fotosintezu kada možemo omogućiti ugostiteljima fritezu?

GOLF NA SRĐU  - odbačena stara olupina njemačke auto-kompanije Volkswagen nedaleko od Tvrđave Imperijal.

GORICA – dubrovački kvart u posljednje vrijeme poznat po životnom motu: „Zašto da se biljke sade, kada mogu zgrade?“

GORNJA SELA – sela koja su gore, a koja na izborima odlučuju o onome dole.

GOSPINO POLJE – polje zaboravljeno i od Gospe, i od Boga, i od Biskupije, i od dubrovačkih političara.

HOTEL – koncentracijski logor u kojem rade i umiru nesretni Dubrovčani koji nisu naslijedili apartmane.

IVO GJAJA – znate vi dobro na Dubrovačkom dnevniku koji Ivo.

JEBOTE – uzrečica koju Dubrovčanin izgovori kada vidi koliko je susjed primio gostiju u svibnju, a on ima nekoliko rupa u kalendaru dolazaka.

KANALIZACIJA – sustav odvodnje otpadnih voda poznat još u Mezopotamiji četiri tisuće godina prije Krista, ali nepoznat najbogatijim stanovnicima Dubrovniku u Lozici dvije tisuće godina poslije Krista.

LAPADSKI STADION – plodno polje patata, koje se, nažalost, ne koristi u poljoprivredne svrhe.

LUKŠIĆ – osoba koja se pravi Englez, a dolazi iz Čilea.

LJETO – godišnje doba kada se Dubrovčani kupaju u ljekovitim parama parnih kupelji, te ih zadovoljno udišu pročišćavajući tijelo, um i duh. Pogodili ste, te aromatične ljekovite pare zovu se euri i dolari.

MOKOŠICA – kvart u Dubrovniku za obnovu fasada spreman! Ali neće se naši Mokošani tek tako dati i dopustiti muslimanki Fasadi da upravlja njihovim hrvatskim životima, pa će one i dalje vjerojatno ostati neobnovljene.

NEBODER, GRUŠKI – arhitektonsko remek-djelo koje studenti izučavaju na fakultetima arhitekture diljem svijeta. Više-manje o svim građevinama na svijetu zna se kako su nastale, zbog čega, tko ih je projektirao i na koji način. Samo se o dvjema svjetskim građevinama vode žustre rasprave o tehnikama gradnje, geometrijskim zakonitostima, estetici dizajna, odnosno samom smislu postojanja. To su egipatske piramide i gruški neboderi.

NUNCIJATA – dubrovački kvart kojeg je UNESCO zaštitio zbog spektakularne svjetske baštine bespravne gradnje.

ORIĐINALI – jedini normalni stanovnici Dubrovnika.

PARK GRADAC – mjesto na kojem dobri i vrijedni dubrovački maloljetnici svaki vikend skupljaju i recikliraju stakleni i plastični otpad.

RIJEKA DUBROVAČKA – divlje mrjestilište vezova.

SDP, DUBROVAČKI – što je to, postoji li uopće?

SUV – službeno vozilo dubrovačkog iznajmljivača apartmana.

SVETI JAKOV – zaštitnik dubrovačkih vila s bazenom.

SVETI VLAHO - O sveti Vlaho, molitve naše čuj, daj nam dobar review.

TAKSIST – osoba visokog staleža sposobna ovladati užasno kompliciranom tehnikom upravljanja osobnim automobilom. Ono što su, primjerice, u Engleskoj lordovi, u Dubrovniku su taksisti.

UHLJEB - stara dubrovačka riječ koja označava smisao života, nirvanu, za sve one Dubrovčane koji bi radili, a da ne rade.

UVALA – najpoznatija modna pista Grada, na koju je zabranjen dolazak u odjeći vrijednoj manje od dvije tisuće eura.

VODA – smeđa tekućina koja teče u kuhinjama i banjama Dubrovčana nakon svake malo jače kiše.

VOJNOVIĆ, IVO – mjesto radnje najpoznatijih dubrovačkih muško-ženskih drama.

ZIDINE – gomila nabacanog, nikad upotrebljenog kamenja od kojeg Dubrovčani sjajno žive.

ŽUPA DUBROVAČKA – lokacija podno prekrasnog groblja na koju odlaze duše mladih dubrovačkih familija nakon što im premine svaka nada da će pronaći stan za najam u Dubrovniku na duže vrijeme.

Maro Marušić

Popularni Članci