EKSLUZIVNO ZA DUBROVAČKI DNEVNIK Priča mame Ane Daničić koja se porodila u stubištu zgrade u Mokošici

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
Pravi filmski scenarij dogodio se jučer u Mokošici. Naime, Ana Daničić rodila je svoju curicu u stubištu zgrade jer zbog jakih trudova nije mogla dočekati dolazak u bolnicu, a za Dubrovački dnevnik je ispričala kako je to sve hrabro izgurala.

- Sve je krenulo jučer oko 9.30 sati kada sam dobila lagane trudove podno trbuha. Bila sam spremna na sve pa sam nazvala mamu da mi dođe pričuvati troje djece s kojima sam bila sama u stanu - započinje svoju priču Ana Daničić koju su trudovi s petim djetetom uhvatili petnaestak dana prije termina.

Kako je prepričala za Dubrovački dnevnik, na telefon joj se javio brat koji joj je dao savjet da se smiri jer njihova majka i on ubrzo stižu. No, Anini trudovi su bili sve jači.

- Sjela sam na kauč i nisam paničarila zbog male djece koja su bila doma nego sam jednostavno čekala mamu, ali bolovi i trudovi su bili sve jači i u kraćem vremenskom periodu pa sam pošla kod susjeda. Kucala sam na prva, druga, treća vrata... Nitko nije bio doma, svi rade! Onda sam došla do drugog kata gdje su izašli susjed i njegov sin pa sam ih zamolila da mali pođe po svoju mamu koja radi u blizini - govori Ana Daničić koja je čekajući susjedu ponovno počela osjećati još jače bolove.

Aida Čakić

Ovaj put je zaista bila svjesna kako će ubrzo roditi.

- Kada je susjeda došla, uzela sam jaknu i odmah smo krenule prema bolnici, ali već po izlasku iz stana sam znala da je tu kraj. Rekla sam joj da ne mogu dalje i da moram leći jer trebam roditi. Sjetila sam se svih pravila pri porodu, puhala sam i bilo mi je jednostavnije izdržati pa nisam osjećala toliku bol. Susjeda je počela zvati upomoć po zgradi, a ja sam i dalje puhala dok su dolazili trudovi - prisjeća se Daničić koja je čak u tim trenucima smirivala susjedu.

- Ugledala sam glavicu i onda sam se još jednom nategnula pa je cijela beba izašla. Dala sam je susjedi jer sam bila umorna i rekla sam joj da bebu okrene na leđa i malo potapša da zaplače. Curica je imala lijepu boju, a susjeda nas je kasnije pokrila dekom i tako smo čekali hitnu pomoć - kazala je Ana Daničić kojoj je mama stigla usporedo s dolaskom sanitetskog vozila.

- Mama je počela plakati kada me je ugledala jer se prepala misleći da se nešto loše dogodilo, a ja sam joj samo mahnula i rekla 'Curica je!' - prepričava Ana koja je tako svoju djevojčicu doslovno rodila na skalinima u jednoj od zgrada u Mokošici što je posebno iznenadilo, kako govori, tatu koji je u tom periodu bio na putu.

Kasnije, po dolasku u bolnicu, govori Ana, obrađene su posteljica i pupčana vrpca, a beba je u inkubatoru i na promatranju jer je ipak bila vani na hladnom zraku.

- Sve se dogodilo iznenada, ali moralo je dobro završiti. Potrebno je samo biti staložen u glavi, ljudi se često uspaničare i ne znaju što napraviti. Ja sam samo mislila na sebe i na bebu, a to je bilo najvažnije - zaključila je za Dubrovački dnevnik umorna, ali hrabra majka petero djece Ana Daničić.

Aida Čakić

Popularni Članci