BOLNO SJEĆANJE NA NAJVEĆU POMORSKU NESREĆU 'Aurora i danas boli, najgore mi je kad se sjetim te djece...' (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: DD
Na današnji dan, prije 27 godina, u 16:43 sati, uz samu grušku obalu, dogodila se najveća pomorska tragedija u novijoj povijesti Dubrovnika i Hrvatske, nesreća u kojoj je potonuo brod Aurora i kojom prilikom su smrtno stradala desetorica putnika, među kojima je bilo troje male djece.

I ove godine cvijeće u more u gruškoj luci bacila je Luce Popović, predstavnica Crvenog križa, preživjela putnica koja je zadnja napustila brod koji je tonuo, a pridružili su joj se gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima i načelnik Općine Konavle Božo Lasić. Popović se i danas s posebnom tugom prisjeća sestara Banović, Andree (3) i Nikoline (5)  te Romana Kralja (8). 

"Tužno je to, vrlo tužno. Najprije mi djeca padnu na pamet, osobito zato što je nedavno prikazan dokumentarac na televiziji. Skroz me vratilo. Jedan od najupečatljivijih prizora mi je taj kad sam stariju djevojčicu uzela za ruku. Tu sam bila zbog djece, staraca i bolesnih, to sam kazala i vojnom policajcu," izjavila je Popović. 

Ove godine po prvi je put službeno obilježeno i sjećanje na stradale u pomorskoj nesreći u Koločepskom kanalu koja se dogodila prije dvije godine. Popović kaže kako je to podsjetio na 'Auroru'. 

"Poznajem članove obitelji nekih osoba koje su stradale u toj nesreći. Htjela-ne htjela, povezujem ta dva događaja. Kad se sjetim jednog događaja, sjetim se i drugog," izjavila je. 

Podsjetimo, Jadrolinijin trajekt "Ilirija“ koji je dolazio iz Rijeke  uplovljavao je u luku. Iz tadašnjeg okupiranog Cavtata, Atlasovom "Aurorom“ u Dubrovnik je putovalo 96 putnika i članova posade. Nakon sudara Aurora je potonula u samo nekoliko minuta. U pomoć unesrećenima priskočili su posada i putnici broda 'Ilirija', pripadnici Hrvatske ratne mornarice, bolničko osoblje i mnogobrojni građani koji su se u tom trenutku našli u blizini mjesta događaja.

Konkretni detalji zašto se dogodila nesreća, odnosno tko je kriv, ni danas nisu poznati. Na brodu 'Aurora' nalazili su se i radnici Hidroelektrane Plat, koji su po nalogu "generalštaba“ svakog dana odlazili na okupirani neprijateljski teritorij i pod oružanom pratnjom nadzirali rad. Naime, osim navedenih radnika nitko drugi nije znao upravljati elektranom, pa je upravo svjetski presedan da dvije vojske dogovorom iznalaze rješenje za nesmetani rad Hidroelektrane. Jedan radnik je izgubio život u potonuću broda „Aurora“.

Lucija Mandun
Mato Letunić
Luce Letunić
Senka Kralj
Romano Kralj (8)
Andrea Banović (3)
Nikolina Banović (5)
Jele Bogišić
Šima Grbešić
Nikola Bulum

Počivali u miru!

Popularni Članci