Bookeri zabrinuti zbog ukidanja pultova: Pile će prodisati, lapadska šetnica se rasteretiti, a što će biti s radnim mjestima?

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: DD
Jeda od zakupaca štandova koji se tim poslom bavi duži niz godina obratio se redakciji Dubrovačkog dnevnika s pričom koja donosi drugi kut gledišta na problem o kojemu se godinama govori. Naime, riječ je o uvođenju reda na javnim površinama što je na prošloj sjednici Gradskog vijeća rezultiralo odlukom o ukidanju pultova na Brsaljama i Uvali Lapad.

"Pozorno sam pratio što se na Gradskom vijeću govorilo o štandovima na javnim površinama i drago mi je da se konačno pristupilo rješenju tog problema. No, mislim da smo mi zakupci bili 'navučeni' i zbog toga smo nekim dijelom sami krivi. Grad nikad nije previše kontrolirao naš rad niti su dolazili komunalni redari i upozoravali na nepravilnosti pa su tako svi radili što hoće. Pojedinci su zloupotrebljavali nebrigu, prodavalo se sve i svašta, a na pultovima, umjesto jednog bookera, je radilo više njih pa su i oni koji su bili korektni i pošteni bili prisiljeni isto raditi te je dolazilo do kaosa", govori čitatelj Dubrovačkog dnevnika koji je mišljenja kako je Grad Dubrovnik u tome pronašao opravdanje da ukinu pultove.

"Građani su i sami uvidjeli da se stvara nered i razumijem da su podržali ukidanje, ali mi nije jasno zašto se ranijih godina nije nešto poduzimalo. To je bio 'divlji Zapad' bez inspekcije i komunalaca!", govori zakupac javnih površina koji i sam zapošljava godišnje desetak mladih ljudi na info pultovima.

"Mislim da se ovom odlukom na neki način pogoduje velikim agencijama jer smo mi uzimali dio kolača u poslovanju i prodavali jeftinije izlete dok su oni te iste cijenili i do tri puta više. Bojim se da je na ovaj način dovedena egzistencija mladih i upitno je koliko je radnih mjesta izgubljeno. Hoće li i oni poći u Irsku jer će ostati bez posla?", zapitao se on.

Podsjetimo, s ciljem smanjenja gužvi, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, je odlučno kako se ukida deset info pultova na Brsaljama, a u Uvali Lapad također će biti smanjen zakup javnih površina pa su ukinuti pultovi za reklamiranje povijesnih brodova, deset pultova za barkariole, tri štanda za jednostavne ugostiteljske objekte i tri prodajna mjesta za slikare. Tako se rasterećuje lapadska šetnica, a posebno je značajno rasterećenje platoa Pila gdje će ostati samo dva info pulta za dubrovačke turističke vodiče.

Gradonačelnik Mato Franković je kazao kako je svjestan "bolnog reza", no dodao je kako je to neophodno zbog uvođenja reda.

"Znam da ćemo navući na sebe mnogo gnjeva, a u krajnjem slučaju i izgubiti neka sredstva u proračunu, ali uvjeren sam da je to dobra odluka jer će Pile konačno prodisati. Prvotna zamisao je bila dobra jer se tako omogućilo ljudima da zarade, ali kasnije se to zloupotrebljavalo. Pokušat ćemo ove godine napraviti u ovom smjeru, a ako se pokaže da odluka nije dobra, naravno da ćemo je popraviti", kazao je gradonačelnik Franković najavivši sankcije za sve one koji ne budu poštovali odluku Gradskog vijeća.

Popularni Članci