Božo Miletić: 'Vlada i političari trebaju štiti interes obrtnika i poduzetnika, a ne američki Uber registriran u Nizozemskoj'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Predstavnici Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Radio Taxija, Eko taxija, Udruženja taksi obrtnika Dubrovnik,  Udruge za promicanje auto taksi prijevoza – Radio Taksi Split i Udruge VG Taxi danas su u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture predali više od pet tisuća primjeraka svojih primjedbi i prijedloga na nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Primjedbe i prijedlozi rezultat su dugogodišnjeg iskustva, stručnih mišljenja i svih dosadašnjih napora u dvogodišnjoj borbi za osiguravanje jednakih uvjeta za pružanje usluga autotaksi prijevoza u Hrvatskoj te prevencije potencijalnih štetnih posljedica po hrvatski promet i turizam pogodovanjem stranoj tvrtki.

Taksisti su time pokazali kako njihove stavove podupire i struka i kako je posebno važno da se ovim nacrtom prijedloga gradovima oduzima mogućnost kreiranja prometne politike koja pogoduje mjesnom turizmu, životu i javnom prijevozu. Postavlja se pitanje – zašto i u čijem interesu?

Naglasili su kako već dvije godine pokušavaju na sve načine ukazati da tvrtka Uber krši zakone, neke presude su to već i potvrdile, ali kako kažu, umjesto kazne, Vlada im je odlučila pokloniti zakon po njihovoj mjeri, a na štetu građana, prije svega njihove sigurnosti.

„Ne možemo i nećemo prešutjeti da hrvatska Vlada pogoduje stranoj tvrtki tako što ne provodi postojeće zakone umjesto da zaštiti domaće taksiste i sigurnost građana. Neki dan smo svjedočili apsolutnom presedanu – Europski sud pravde presudio je da je Uber transportna kompanija, a ne digitalni servis. Pitam naše političare – hoćemo li mi stvarno ići protiv presude Europskog suda, protiv pravde?“, poručio je Miletić.

Miletić je još jednom podsjetio na doprinos obrtnika i malih poduzetnika hrvatskom gospodarstvu.

„Ovo je zadnja prilika da se spase taksisti, njihova egzistencija i obitelji, ali i funkcionalnost i sigurnost prometa, odnosno javnog prijevoza. Taksisti cijelo vrijeme poštuju sve zakone, plaćaju poreze, davanja, dozvole, licencije, što čini svotu od 150 milijuna kuna godišnje u državnom proračunu. Inzistiramo da se nacrt prijedloga zakona izmjeni, u najboljem interesu svih građana, taksista i države. Tražimo da Vlada i političari napokon krenu štiti interes nas obrtnika i malih poduzetnika jer ih desetljećima financiramo mi, a ne američki Uber registriran u Nizozemskoj.“, poručio je Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Popularni Članci