BRAVO ZA ODGOVORNE! Evo zašto je dobro novo prometno rješenje kraj INE "Pod dubom"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Na raskrižju ulica Vladimira Nazora i Od Gale (kod INA benzinske pumpe) se u jednom dijelu izmijenila postojeća regulacija prometa.

Novom regulacijom prometa ukida se polukružno okretanje prije pumpe (kraj zgrade HZZ-a) za vozila koja dolaze iz smjera Ilijine glavice Ulicom Vladimira Nazora te se preusmjeravaju na polukružno okretanje ispod benzinske pumpe (kraj Fine).

Ovu odluku pohvalio je i Denis Pavela iz Udruge Sigurnost u prometu Dubrovnik. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Još 2019.godine smo predlagali navedeno brzo prometno "prirodno" riješenje (prirodni kružni tok) kojim se riješava gužva u Ulici Vladimira Nazora.

Naime, svjedoci smo učestalih zastoja u prometu na kolniku Ulice Vladimira Nazora, (predio INA pod dubom), posebice u jutarnjim satima!
Do istog dolazi do većeg broja konfliktnih točaka u prometu na skretanju prometnih tokova ispred Zavoda za zapošljavanje iz smjera istok-zapad te iz smjera zapad-istok.

Na predmetnoj lokaciji dolazi do usporavanja, zagušenja i stvaranja prometnog čepa. Naime, na predmetnom skretanju nema minimalno dovoljnih prometno tehničkih elemenata  odvajanja i polukružnog skretanja ulijevo iz oba smjera.

Ovim brzim i jednostavnim rješenjem, izmjenom par znakova vertikalne signalizacije te brisanjem jedne ili dvije strelice za usmjerenje prometa dobit ćemo "izduženi kružni tok"  kojim bi se izbjegle prometne gužve i stvaranje prometnih zastoja te imamo veće dužine i parametre za lijeva odvajanja i komotnije parametre za polukružna skretanja ulijevo", pojasnili su iz Udruge Sigurnost u prometu Dubrovnik.


Poprečna spojna površina prije pumpe ubuduće će se moći koristiti isključivo za skretanje vozila u ulicu Od Gale te polukružno okretanje vozila koja u križanje dolaze iz smjera Dom zdravlja. Vozilima koja dolaze iz ulice Od Gale (kraj zgrade HZZ-a) zabranjuje se lijevo skretanje (prema Ilijinoj glavici) te ih se usmjerava desno gdje se mogu polukružno okrenuti ispod benzinske pumpe.

Popularni Članci